Adolescentii de azi sunt la fel de activi ca batranii de 60 de ani. De ce nu fac sport?

Luni, 19 Iunie 2017, ora 16:09
2241 citiri
Adolescentii de azi sunt la fel de activi ca batranii de 60 de ani. De ce nu fac sport?
Foto: Arhiva Pixabay

O echipa formata din oameni de stiinta americani a analizat date prelevate de la peste 12.500 de subiecti de varste diferite si a descoperit ca nivelurile de activitate fizica in cazul copiilor si adolescentilor erau comparabile cu cele ale persoanelor de 60 de ani.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda cel putin 60 de minute de activitate fizica de intensitate moderata spre viguroasa pe zi pentru copiii si adolescentii cu varste intre 5 si 17 ani.

Insa, potrivit recentei cercetari, peste 25% dintre baieti si 50% dintre fetele cu varste intre 6 si 11 ani si peste 50% dintre baietii si 75% dintre fetele cu varste intre 12 si 19 ani nu s-au apropiat de aceasta recomandare a OMS, noteaza oamenii de stiinta de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health din Baltimore.

"Nivelurile de activitate fizica de la sfarsitul perioadei de adolescenta erau alarmant de scazute, iar pana la varsta de 19 ani acestea erau comparabile cu cele ale persoanelor de 60 de ani", a subliniat intr-un comunicat autorul principal al cercetarii, Vadim Zipunnikov, profesor asistent in cadrul departamentului de biostatistica la institutia amintita.

"In cazul elevilor, momentul propice pentru activitatea fizica era dupa-amiaza, intre orele 14.00 si 18.00", a notat Zipunnikov. "Asadar, marea intrebare e cum putem modifica programul zilnic, spre exemplu orarul de la scoala, pentru a fi util in ceea ce priveste cresterea nivelului de activitate fizica", a completat el.

Subiectii au purtat dispozitive de monitorizare a activitatii fizice timp de sapte zile consecutiv in cadrul unor studii efectuate la nivel national intre anii 2003 si 2006.

Potrivit cercetarii, persoanele de sex masculin din toate grupele de varsta sunt mai active decat cele de sex feminin. Insa, dupa jumatatea vietii, nivelul de activitate fizica in cazul barbatilor scade dramatic in comparatie cu cel al femeilor.

In randul adultilor de 60 de ani si mai in varsta, barbatii tind sa fie mai putin activi decat femeile.

Citeste si cum sta Romania in ceea ce priveste obezitatea in randul copiilor. ...citeste mai departe despre "Adolescentii de azi sunt la fel de activi ca batranii de 60 de ani. De ce nu fac sport?" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#copii sport, #batrani sport femei barbati, #adolescenti sport recomandari OMS, #barbati femei miscare sport studii , #Stiri Viata sanatoasa