Petreci mult timp la birou? Ai grija de spatele tau

Sambata, 02 Noiembrie 2013, ora 00:00
12016 citiri
Petreci mult timp la birou? Ai grija de spatele tau
Foto: theactuary.com

Durerile de spate te impiedica sa te bucuri de timpul tau liber? Pana la urma reactiile corpului sunt normale daca te gandesti cate ore petreci pe scaun, la birou sau in masina, la volan.

Pentru ambele situatii specialistii te sfatuiesc sa-ti inlocuiesti scaunul ergonomic cu o minge de gimnastica, sa faci sport sau, cel putin, sa raspunzi afirmativ provocarii de a iesi in parc dupa birou, oricat de obosit ai fi.

"De ce ne doare spatele in timpul programului de lucru sau dupa cele opt-zece ore de 'stat' la calculator? Din cauza pozitiei nefiziologice si, de cele mai multe ori, neschimbate timp de mai multe ore", explica Mihaela Mihaescu, fiziokinetoterapeut, Centrul de fiziokinetoterapie si recuperare medicala MedLife.

Ce putem face?

"Sa modificam pozitia de lucru si sa ne mobilizam. Ati observat ca, indiferent ca folosim un laptop sau un monitor, ecranul este intotddeauna cu 10-15 grade mai jos de orizontala privirii noastre?

Acest lucru ne obliga sa pastram in timpul serviciului o pozitie aplecata usor a coloanei cervicale, ceea ce, in timp, duce la dureri de ceafa.

Ridicati pe un suport sau pe niste documente ecranul care va fura privirea o zi intreaga, astfel incat privirea sa fie paralela cu orizontala", te sfatuieste acesta.

Durerile de spate provocate de pozitia fixa a trunchiului pe scaun pot fi ameliorate si prin schimbarea clasicului scaun ergonomic cu o minge de gimnastica pe care suntem obisnuiti sa o vedem in salile de sport. Asta desigur, daca iti permit conditiile de munca.

"Echilibrul instabil continuu la care ne obliga statul pe minge este un exercitiu extrem de eficace pentru intreaga musculatura a corpului, oferind in permanenta o posturare corecta a coloanei si un tonus fizic si psihic crescut", mai spune fiziokinetoterapeutul, care iti recomanda si cateva exercitii pe care sa le faci in timpul zilei.

"In timpul zilei se pot face exercitii simple de mobilizare a coloanei: flexii/extensii ale coloanei cervicale, rotatii ale capului, miscari ample ale bratelor si, de ce nu, flexii/extensii ale trunchiului din sezand pe scaun. In multe firme exista amenajate mici sali de sport pe care angajatii le folosesc in timpul pauzelor. In plus, aparatele de sport, ca si prezenta unui kinetoterapeut, va pot ajuta sa practicati cele mai potrivite exercitii, in functie de tipul durerilor de spate aparute."

Kangoo Jumps, un sport de recuperare medicala

Pentru ca ghetele Kangoo Jumps au fost inventate pentru reabilitare medicala, acest sport ar putea combate durerile de spate cu care te confrunti.

"Durerile de spate sunt cauzate in 80% din cazuri de faptul ca acele persoane nu fac sport si muschii spatelui nu sunt lucrati. Kangoo Jumps lucreaza foarte intens acesti muschi intrucat ghetele sunt flexibile. In doua-trei luni de antrenament te refaci, scapi de probleme.

Dar pentru asta este important sa ai instructori acreditati. Nu imi asum increderea pentru ghetele contrafacute sau instructorii care au inceput cursurile dar nu le-au terminat. Pe siteul meu www.kangooclub.ro este lista tuturor instructorii pe care ii recomand, cu diploma. Este ca si cum ai merge la un doctor fara pregatire sau licenta", explica Kinga Sebestyen, unul din cei mai buni instructori de fitness din Romania si cea care a lansat fenomenul Kangoo Jumps pe plaiurile mioritice.

Kinga Sebestyen este de 15 ani instructor de aerobic, step, fitball, pilates. De asemenea, este lector la Federatia Romana "Sportul pentru Toti". Si-a inceput activitatea in Romania in anul 2008 si tot de atunci organizeaza cursuri pentru persoanele care doresc sa devina instructori Kangoo Jumps.

"Trebuie sa faci exercitii corecte recomande de instructor. La fel, la sala nu poti ridica greutati de capul tau pentru ca poti ramane cu sechele. Ai nevoie de un instructor care sa stie de ce greutati si cate repetari ai nevoie", mai spune aceasta, care iti recomanda sa faci sport de trei ori de saptamana.

"Nu e de ajuns o ora pe saptamana. Totul trebuie sustinut", spune aceasta.

Desigur, inainte de orice sport trebuie sa consulti un medic pentru ca "Poti face sport chiar si cu scolioza, in functie de grad. Alaturi de instructorii mei ajutam si aceste cazuri", spune Kinga.

Kinetoterapeutul contactat de Business24 subliniaza ca ar trebui sa eviti miscarea "in salturi". Si prin asta nu se refera la Kangoo Jumps, ci la "sesiuni extreme, din cand in cand, provocatoare din punct de vedere fizic".

Daca nu sport, atunci ce?

In afara programului de lucru ar fi bine sa mai iesi din "sera", sa accepti provocarea copiilor la o alergare prin parc, bicicleta sau role, indiferent daca e soare sau vant, iti recomanda fiziokinetoterapeutul MedLife.

"Si, pentru ca se apropie iarna, permiteti-mi sa trag un semnal de alarma: nu plecati in vacanta, la schi sau alte sporturi de iarna, fara o pregatire fizica din timp. Genunchii obositi de statul pe scaun un an de zile vor ceda in primele zile de schi si accidentele vor innegura bucuria vacantei.

Iar un program usor de mobilizare articulara generala si de tonifiere nu poate fi decat benefic, atat pentru coloana intepenita de statul pe scaun, cat si pentru intregul organism, pregatindu-l sa se bucure de o binemeritata vacanta", spune specialistul.

#dureri spate remedii, #durere de spate, #dureri spate calculator, #sfaturi dureri spate , #Remedii