Bioinginerii au realizat urechi artificiale prin tehnologia 3D

Joi, 21 Februarie 2013, ora 15:40
2784 citiri
Bioinginerii au realizat urechi artificiale prin tehnologia 3D
Foto: Smashingmagazine.com

O tehnica de imprimare in trei dimensiuni (3D) va permite realizarea, in mai putin de doua zile, a unor urechi umane functionale dintr-un cartilaj artificial, care ar putea reprezenta solutia pentru copiii nascuti cu o malformatie denumita "microtie".

"Persoanele care si-au pierdut o parte sau intreaga ureche intr-un accident sau in urma unui cancer ar putea si ei sa beneficieze de pe urma acestei tehnologii", a anuntat medicul Jason Spector, directorul Laboratorului de medicina bioregeneratoare si profesor adjunct la catedra de chirurgie estetica a Universitatii Cornell din New York, coautor al studiului.

Lawrence Bonassar, profesor de inginerie biomedicala la Universitatea Cornell, coautor al studiului, si echipa lui au inceput cu o imagine digitala in trei dimensiuni ce prezenta o ureche umana. Ei au convertit acea imagine intr-o ureche adevarata, cu ajutorul unei imprimante in 3D pentru a realiza un mulaj.

Cercetatorii americani au topit un gel cu o densitate mare, continand celule vii, care a servit de "esafodaj" peste care acel cartilaj a putut sa se dezvolte.

In trei luni, acele urechi au generat suficient cartilaj pentru a inlocui colagenul utilizat la crearea mulajului, au precizat savantii, al caror studiu a fost publicat in editia online a revistei americane PLOS ONE.

"Este nevoie de o jumatate de zi pentru a face mulajul, de circa o zi pentru a face imprimarea in 3D, de 30 de minute pentru a injecta gelul si de 15 minute suplimentare pentru a scoate urechea din presa", a explicat Jason Spector.

Pana in prezent, urechile artificiale erau fabricate din materiale precum polistiren expandat, iar chirurgii fabricau uneori urechi artificiale folosind fragmente prelevate din coastele pacientului.

#ureche 3d, #imprimare 3d, #ureche artificiala, #transplant ureche, #tehnologie 3d , #Remedii