Tu ce pret pui pe sanatatea si fericirea ta? Interviu

Sambata, 12 Martie 2016, ora 00:00
22280 citiri
Tu ce pret pui pe sanatatea si fericirea ta? Interviu

Fiecare dintre noi poate invata cum sa-si schimbe stilul de viata pentru a deveni mai fericit si a trai mai bine, cu un pic de antrenament si ajutor. Totul tine de noi si poate fi rezolvat prin nutritie inteligenta, sport, armonizare si dezvoltare personala.

Nick Teodorescu, creatorul programului de transformare holistica Primordial, vorbeste intr-un interviu acordat Business24 despre modul in care si-a propus sa-i ajute pe oameni sa fie mai sanatosi si mai fericiti.

Ce v-a determinat sa aprofundati dezvoltarea omului si fericirea sa?

Aprofundarea originilor si a evolutiei umane reprezinta, pentru mine, o chemare fireasca spre autocunoastere. Este benefic ca noi toti sa stim de unde venim si cum am ajuns in acest punct; astfel, am face mult mai putine greseli si am stii mult mai bine cum sa ne traim viata.

De asemenea, studiul fericirii si abordarea acesteia din perspectiva stiintifica sunt extrem de interesante. In definitiv, nu dorim cu totii, cu atata ardoare, sa fim fericiti?

Evident ca acest concept poate fi privit in mai multe feluri, incepand de la un nivel superficial si mergand pana la o perspectiva profunda, care abordeaza fericirea, de fapt, ca implinire sau desavarsire umana.

Asa au abordat-o, in vechime, marii initiati si mistici ai lumii si asa o abordeaza si oamenii de stiinta ai zilelor noastre. Iar pentru mine, aprofundarea studiului fericirii este chiar o datorie, fata de mine insumi, dar si fata de oameni.

De ce? Pentru ca am credinta ca suntem, cu totii, efectiv, datori sa respectam si sa pretuim, cu toata fiinta noastra, ca fiinte umane constiente, viata care ne-a fost daruita si, in consecinta, sa invatam cum sa traim cea mai buna viata.

Foto: Nick Teodorescu

Cand si cum s-a nascut programul Primordial? De ce l-ati creat? Ce asteptari aveti de la el?

Programul Primordial are la baza informatiile si experienta acumulate in peste 10 ani de studiu in domeniile psihologiei, antropologiei, naturopatiei, spiritualitatii si dezvoltarii personale.

Insa, la modul cel mai concret, in urma cu cateva luni, atat eu, cat si Madalina Rascarache, partenera mea in aceasta initiativa, am hotarat sa ne urmam pasiunea, dar si dorinta de a produce o schimbare in bine si de a ajuta oamenii si, astfel, sa ne concentram toata energia si resursele pe dezvoltarea acestui program. Si ne-am apucat de treaba.

Evident, au urmat luni de zile de munca serioasa, intensa, dar am ajuns, asa cum ne-am propus, in punctul de a lansa programul, in mod simbolic, chiar la inceputul primaverii, de Martisor.

Asteptarile in ceea ce priveste programul sunt mari, pentru ca am convingerea este cel mai bun program de transformare personala holistica din Romania, insumand nutritie inteligenta, sport, sanatate, psihologie, armonizare, dezvoltare personala.

In consecinta, cred, cu toata taria, ca programul isi va atinge scopul principal: acela de a face o schimbare majora pentru oameni si de a le oferi o noua viata, cea mai buna pe care o pot trai.

Foto: Madalina Rascarache

Credeti ca absolventii acestui program vor putea spune ca au descoperit reteta fericirii?

Fiecare om are, in linii mari, cu mici exceptii, propria reteta pentru fericire, neexistand una general valabila, dar, din pacate, de cele mai multe ori, oamenii nu sunt constienti de aceasta si nu mai stiu ce anume ii face cu adevarat fericiti.

De multe ori sunt amagiti de iluzii, au impresia pentru moment sau pentru o scurta perioada ca sunt cu adevarat fericiti si sunt extrem de descumpaniti in momentul cand realizeaza ca s-au inselat amarnic. Si o iau de la inceput, iarasi si iarasi. Aici intervenim noi, cei de la Primordial, care prin tot programul nostru avem ca scop ca fiecare participant sa descopere propria reteta pentru fericire.

Ce lucruri deosebite vor face participantii la acest program?

Programul Primordial are ca durata 21 de zile, impartite in doua etape: primele 7 zile se vor desfasura sub forma unor tabere (boot camps), ce vor avea loc intr-o atmosfera montana, feerica, la Fundata, jud. Brasov (20-26 mai), iar in urmatoarele 14 zile de dupa incheierea taberei se va pune in practica, in mediul privat al participantilor, tot ceea ce s-a invatat in primele 7 zile, avand la dispozitie materiale consistente si detaliate, un protocol (ghid) precis de nutritie, miscare si, in general, de stil de viata, beneficiind, in plus, de sustinere si consiliere continua din partea trainerilor programului.

In ceea ce priveste cele 7 zile petrecute in tabara, participantii vor manca in exclusivitate hrana cruda, proaspata, atat preparate "solide", cat si smoothie-uri, sucuri si shot-uri energizante si pline de nutrienti, punandu-se accentul pe ingrediente bogate din punct de vedere nutritiv si cu rol purificator, cu scopul de a curata, oxigena si energiza organismul, pentru o functionare optima si cu eficienta maxima.

De asemenea, vor avea loc ateliere si demonstratii de gatit, unde participantii vor invata practic cum se prepara rapid cea mai sanatoasa si gustoasa hrana.

Zilnic, se va participa la drumetii pe munte si la jocuri si activitati interactive, educative si distractive, in aer liber, la antrenamente, la sesiuni de meditatie, yoga, respiratie si relaxare sustinute de Tania Bordianu, un intructor cunoscut din domeniu, la seminarii sustinute de creatorul programului, invitati sau de alti membri ai echipei, la grupuri de dezvoltare personala si grupuri de discutii.

In ultima seara petrecuta in tabara se va organiza un foc de tabara si o petrecere cu meniu surpriza.

Acestea sunt, in linii mari, activitatile principale cu care ne vom ocupa in tabara. In plus, participantii vor avea parte si de alte surprize placute.

Foto: Tania Bordianu

Ar putea deveni acesta un stil de viata?

Programul Primordial este creat tocmai in scopul de a schimba in bine stilul de viata al oamenilor. Mai exista programe relativ similare cu al nostru, care, insa, nu fac altceva decat un simplu detox sau o usoara "reincarcare a bateriilor", fara efecte pe termen lung. Decat nimic, este bine si atat, dar, cu siguranta, nu suficient.

Noi nu ne multumim cu atat de putin si, de aceea, mergem mult mai departe. In cele 7 zile de tabara participantii vor invata exact ceea ce trebuie sa faca pentru a-si schimba stilul de viata astfel incat sa devina mai sanatosi, mai fericiti, mai impliniti si mai impacati cu ei insisi si cu cei din jur, urmand ca in cele 14 zile post-tabara sa poata continua sa puna in practica totul, sub atenta supravegherea a trainerilor nostri, avand la dispozitie materiale consistente si detaliate, un protocol (ghid) precis de nutritie, miscare si, in general, de stil de viata.

Astfel, dupa cele 21 de zile de program, participantii vor avea integrat, la nivel fizic si mental, noi obiceiuri si un nou stil de viata, profund benefic si usor de sustinut, de catre ei insisi, fara interventia sau ajutorul altcuiva, pentru tot restul vietii.

Cum se potriveste acest stil de viata unui om dedicat profesiei sau afacerii pe care o conduce?

Se potriveste perfect. Oamenii au impresia ca atunci cand sunt foarte ocupati nu mai au timpul necesar pentru un stil de viata sanatos. Adevarul este ca aceasta este doar o scuza, venita si dintr-o insuficienta informare.

De asemenea, timpul este doar o notiune relativa care, efectiv, nu are sens fara intelesul pe care chiar noi i-l atribuim. Fiecare dintre noi isi poate organiza timpul astfel incat sa beneficiem cat mai mult de pe urma sa si cu putin antrenament acest lucru devine doar o rutina, ca oricare alta.

Aici intervenim, insa, noi, aratandu-le oamenilor cat de simplu le poate fi sa urmeze aceasta cale, care le poate aduce niste beneficii atat de mari.

Ce trebuie sa faca o persoana interesata de o astfel de transformare?

In primul rand, persoana trebuie sa constientizeze cat de valoroasa este viata si ca este in puterea noastra sa schimbam lucrurile, sa le imbunatatim si sa ne facem existenta mai usoara si mai fericita.

In al doilea rand, este nevoie de vointa si de curajul de a schimba ceva in bine, de a te transforma. Pentru aceasta, este evident ca trebuie depasita zona de confort, iar acest lucru nu este, de cele mai multe ori, prea simplu.

Avantajul programului nostru este ca cel interesat de o astfel de transformare nu trebuie sa incerce si sa se lupte de unul singur, pentru ca noi suntem alaturi cu toata expertiza, empatia si sprijinul de care are nevoie.

Care sunt costurile transformarii?

Daca ne referim la costurile transformarii, ne putem gandi la un efort, fizic, mental sau sufletesc, la timp sau la bani. Iar aici lucrurile sunt pe cat de relative, pe atat de evidente, iar raspunsul si-l poate da, cu usurinta, fiecare, intrebandu-se pe sine: "Ce pret pun pe sanatatea mea? Ce pret pun pe fericirea mea? Ce pret pun pe viata mea?".

Concret, programul nostru, incepand cu cele 7 zile de tabara si continuand cu restul de 14 zile, are un cost de 2.800 lei, all inclusive, fara alte costuri suplimentare, de la transport (Bucuresti-Fundata si retur) si pana in ultimul minut de consiliere din cea de-a 21-a zi de program, putandu-se aplica, in anumite cazuri, si anumite reduceri.

In schimb, castigul unui participant la program, prin beneficiile de care se va bucura o viata intreaga, este efectiv inestimabil.

Pentru cei care nu reusesc sa participe la tabara de la Fundata, mai urmeaza si alte astfel de evenimente? Cum vreti sa dezvoltati acest proiect?

Intentionam ca aceste tabere sa devina o constanta, astfel ca din ce in ce mai multi oameni sa poata beneficia de program.

Inca nu este stabilita data urmatoarei tabere, insa imediat ce vom lua o hotarare o vom anunta, astfel ca oamenii sa aiba ragazul de timp necesar pentru a-si face aranjamentele necesare si pentru a se inscrie.

In plus, in viitor, programul va fi disponibil si online, inclusiv strainilor vorbitori de limba engleza.

De asemenea, pe termen lung, in anii ce vor urma, dorim sa construim un centru de armonizare holistica, care sa fie dotat cu tot ce este nevoie pentru desfasurarea in cele mai bune conditii a programului, inclusiv o gradina organica, care sa asigure o mare parte din hrana participantilor.

#Primordial program fericire, #Nick Teodorescu Primordial, #boot camp Fundata , #Remedii naturale