Dieta paleo: Avantaje si dezavantaje, cu Valentin Vasile

Sambata, 25 Octombrie 2014, ora 00:00
6029 citiri
Dieta paleo: Avantaje si dezavantaje, cu Valentin Vasile

Dieta paleo este una dintre cele mai noi "descoperiri" in materie de nutritie si ai putea fi tentat sa o primesti cu bratele deschise. Cu toate acestea, ar trebui sa afli mai multe despre beneficiile si contraindicatiile sale sau nivelul de sport necesar pentru rezultate optime, inainte sa iei o astfel de decizie.

"Dieta paleo incearca sa reconstituie presupusa alimentatie pe care o avea omul din paleolitic. Argumentul major al acestei diete, este ca, intr-adevar, odata cu domesticirea animalelor si extinderea la scara larga a agriculturii, a aparut si o explozie a bolilor degenerative", explica Valentin Vasile, antrenor de fitness si nutritionist, pentru Business24.

Potrivit specialistului, adeptii dietei paleo argumenteaza ca, din punct de vedere genetic, omul nu s-a putut adapta la avalansa de informatie nutritionala noua si de aici au aparut "epidemiile" de boli cardiovasculare, degenerative si diverse tipuri de cancer.

Despre dieta Paleo

Teoretic, dieta paleo suna bine: doar carne, legume si fructe, iar asta nu poate fi rau pentru organism, nu-i asa?

"Beneficiile pot varia destul de mult mai ales in functie de alimentatia pe care o aveai inainte de a adopta aceasta dieta", spune Valentin Vasile.

"Daca o persoana care lua foarte des mese formate din 'junk food' si alte alimente procesate, cu siguranta va observa dupa primele saptamani ale dietei si o scadere in greutate, cat si imbunatatirea calitatii somnului, un nivel de energie ridicat, lipsa poftei de dulce. Asta, bineinteles, in conditiile in care dieta este aplicata corect", puncteaza acesta.

Dar stim care sunt limitarile sale?

Cu siguranta ca dieta paleo are cateva linii, care, odata adoptate, ar aduce beneficii majore pentru aproape oricine: excluderea carbohidratilor simpli, minimizarea consumului de gluten, selectarea atenta a surselor de proteina si grasimi animale, excluderea completa a pseudo-alimentelor, mancarurilor hiper-procesate etc.

Totusi, dieta paleo are si cateva limitari serioase in filosofia sa de baza.

"Una dintre aceste limitari este faptul ca in realitate avem foarte putine dovezi palpabile despre cum se hranea omul paleolitic, iar dieta paleo este mai degraba construita pe ce se presupune ca erau atunci sursele principale de nutrienti si energie si nu pe ce stim cu siguranta", spune Valentin Vasile.

O alta limitare in filosofia acestei diete este faptul ca omul modern are o durata de viata cu mult mai lunga fata de cel paleolitic, iar comparatia intre incidenta bolilor degenerative de atunci si cele de acum ar trebui facuta de fapt intre aceleasi varste si nu pe perioada intregii vieti.

"Spre exemplu, omul paleolitic foarte rar depasea varsta de 45 de ani, asadar comparatia ar trebui facuta mai degraba cu omul modern de pana in aceasta varsta si nu si cu cei 45 - 65 sau 65+", explica nutritionistul.

In plus, argumentul adeptilor paleo potrivit caruia "genomul nu s-a putut adapta la alimentele generate de agricultura si de domesticirea animalelor", e invalidat de studii recente care spun ca suntem mult mai flexibili din punct de vedere nutritional decat s-a crezut in ultimele decenii.

Ce contraindicatii are dieta paleo

Una din lacunele dietei este ca nu ia in considerare solicitarile fizice si psihice ale omului modern in structura sa de macro si micronutrienti, spune specialistul.

"Totusi avand in vedere alimentatia complet deficitara a omului modern, as putea spune ca riscurile acestei diete merita supuse atentiei doar daca alimentatia celui care decide sa urmeze filozofia nutritionala paleo era deja la un nivel foarte avansat", complteaza Vasile.

Totusi, pentru a evita cea mai mare parte a riscurilor acestei diete recomandarea sa este ca alimentele de origine animala sa fie procurate din surse cat mai curate si cat mai rar din supermarketuri.

Desi un program nutritional se stabileste doar dupa evaluarea celui care vrea sa-si schimbe stilul de viata, antrenorul a gasit un element comun care, cu siguranta, l-ar impiedica sa recomande aceasta dieta.

"Nu recomand o dieta cu un continut atat de scazut de carbohidrati celor care fac efort cardiovascular intens, pe perioade lungi de timp. De exemplu celor care alearga maratoane, ultra-maratoane si alte astfel de activitati", explica acesta.

Valentin Vasile sustine o filosofie nutritionala ce actioneaza ca "un mix intre principiile paleo si cele ale alimentatiei traditionale mediteraneene".

#dieta paleo, #dieta paleo Valentin Vasile, #sfaturi nutritie Valentin Vasile , #Diete