Peste 500.000 de romani sufera de epilepsie

Duminica, 25 Martie 2012, ora 16:35
2796 citiri
Peste 500.000 de romani sufera de epilepsie

Peste 500.000 de romani sufera de epilepsie, in timp ce, la nivel mondial, unul din o suta de oameni are probleme din cauza acestei afectiuni, potrivit datelor furnizate de Asociatia Pacientilor cu Epilepsie din Romania (ASPERO).

"Pacientii care sufera de epilepsie se confrunta deseori cu probleme sociale si psihologice, pentru ca sunt marginalizati sau discriminati si astfel ajung sa se izoleze. Toate acestea se intampla din cauza crizelor epileptice pe care nu le pot controla si care pot izbucni oricand. Pacientul cu epilepsie are un risc crescut de deces prematur", a declarat dr. Ioana Mandruta, medic primar neurolog.

In acest context, principalele probleme evidentiate de specialistii din Romania sunt legate de anumite deficiente din domeniul acestei patologii. Acestea se refera la numarul redus de centre specializate in explorarea si tratarea epilepsiei, accesul limitat al pacientilor la investigatii specifice, lipsa de cooperare a pacientilor, cauzata de nivelul redus de educatie, si refuzul de a accepta diagnosticul si tratamentul

Potrivit statisticilor, epilepsia afecteaza 3,4 milioane de europeni si peste 50 de milioane de oameni la nivel mondial si este a doua cea mai frecventa tulburare neurologica. Aproximativ 90% dintre persoanele care sufera de epilepsie traiesc in tari aflate in curs de dezvoltare, unde incidenta afectiunii este aproape de doua ori mai mare in comparatie cu tarile dezvoltate.

In tarile in curs de dezvoltare, 75% din pacientii epileptici nu beneficiaza de tratamentul necesar. Potrivit estimarilor, intre 4 si 10 pacienti la fiecare 1.000 de persoane sufera de epilepsie activa, care se manifesta prin crize fara o cauza identificabila. La nivel mondial, 10% dintre oameni au o criza convulsiva de-a lungul vietii si suspecteaza ca ar putea fi afectati de epilepsie, desi tulburarea presupune in fapt recurenta crizelor convulsive.

Epilepsia este o tulburare neurologica incurabila, care apare cel mai frecvent fie la varste foarte mici, fie foarte inaintate, iar in aproape 50% din cazuri, cauzele afectiunii nu sunt identificate, spun specialistii.

Epilepsia se manifesta prin crize bruste si imprevizibile, de cateva secunde sau minute. Unele crize pot trece aproape neobservate, in timp ce altele sunt dramatice. Cateva dintre cauzele cunoscute sunt traumatismele craniene, accidente vasculare, infectii, tumori, tulburari de dezvoltare a creierului, suferinta la nastere si factori ereditari

#bolnavi epilepsie Romania, #statistici epilepsie Romania, #boli incurabile Romania , #Boli si afectiuni