Hipertensiunea, o problema de sanatate publica

Vineri, 23 Martie 2012, ora 19:57
1723 citiri
Hipertensiunea, o problema de sanatate publica

Hipertensiunea arteriala (HTA) este o importanta problema de sanatate la nivel mondial, releva un comunicat de presa al Societatii de Hipertensiune transmis vineri.

In Romania, prevalenta hipertensiunii arteriale este de peste 40% in randul populatiei adulte. Totodata, controlul tensiunii arteriale la hipertensivii tratati este sub 10%.

Potrivit OMS, se estimeaza ca in lume exista peste un miliard de oameni care sufera de hipertensiune, iar cel tarziu in anul 2025 numarul persoanelor care vor avea aceasta boala va ajunge la 1,56 miliarde.

Acest context alarmant pentru sanatatea publica, a determinat infiintarea Societatii Romane de Hipertensiune (SRH), organism stiintific care urmareste sa dezvolte programe de instruire intensiva pentru specialisti si sa sustina campanii de informare si educare cu privire la importanta depistarii precoce si a tratamentului adecvat in hipertensiune arteriala, in randul publicului larg.

Societatea si-a stabilit misiunea de a contribui la depistarea, evaluarea si tratamentul hipertensiunii arteriale. Prin acest obiectiv, Societatea Romana de Hipertensiune urmareste reducerea impactului negativ al acestei afectiuni asupra starii de sanatate a populatiei tarii noastre.

"Societatea Romana de Hipertensiune, desi constituie un proiect tanar, are ambitia unei institutii mari. Inca de la infiintare, obiectivul primar al acesteia a fost sa devina un liant intre specialistii din ariile medicale care se ocupa de hipertensiunea arteriala: medicina interna, cardiologia, diabetologia si nutritia, neurologia, nefrologia, endocrinologia, medicina generala, pediatria si chiar ginecologia. Am pornit la drum cu elan si cu proiecte indraznete, atat stiintifice, cat si dedicate preventiei in randul populatiei. Asa s-a intamplat ca, la foarte putin timp de la infiintare, Societatea Romana de Hipertensiune sa fie coordonatorul celui de-al doilea studiu epidemiologic SEPHAR", a declarat prof.univ.dr. Maria Dorobantu, presedinte SRH.

Societatea isi propune sa colaboreze cu societati stiintifice atat din tara, cat si internationale precum: Societatea Europeana de Hipertensiune Arteriala, Societatea Internationala de Hipertensiune Arteriala sau Societatile de Hipertensiune din Tarile Balcanice.

#hipertensiune arteriala problema, #Societatea Romana de Hipertensiune , #Boli si afectiuni