Dementa: Intre criza demografica si cea economica

Marti, 26 Februarie 2013, ora 09:40
1839 citiri
Dementa: Intre criza demografica si cea economica

Societatea Romana Alzheimer organizeaza in perioada 27 februarie - 2 martie Conferinta Nationala Alzheimer 2013, prin care isi propune sa puna pe primul plan noutatile in domeniu si posibilitatea de a gasi solutii pentru diagnosticarea precoce si pentru managementul optim al dementei.

Pe fondul imbatranirii demografice globale si a situatiei economice actuale, boala Alzheimer poate determina o destabilizare atat a sistemelor de sanatate, cat si a bugetelor, daca nu vor fi luate masuri sustinute.

"Criza economica si constrangerile bugetare in crestere au creat presiuni suplimentare asupra sistemelor de sanatate din multe tari europene, mai ales in cele sarace, printre care se numara si Romania. Acest lucru a dus la scaderea accesului la tratament si la ingrijire medicala pentru un numar tot mai mare de suferinzi, costurile de ingrijire fiind transferate aproape integral pe umerii pacientilor si familiilor lor. In acest context, Societatea Romana Alzheimer, prin cea de-a III-a Conferinta Nationala Alzheimer, lanseaza un nou apel la dezbatere publica a problemelor generate de criza economica, dar si de cea demografica din perspectiva dementei Alzheimer.", a declarat Conf. Dr. Catalina Tudose, Presedintele Societatii Romane Alzheimer.

Cea de-a III-a Conferinta Nationala Alzheimer propune un workshop inovativ cu tema "Optimizarea circuitului pacientului in sistemul romanesc de sanatate", care are ca scop clarificarea aspectelor legate de traseul pacientului in sistemul romanesc de sanatate, de diagnosticarea precoce si tratamentul corect al dementei Alzheimer si, mai ales, de rolul medicului de familie, al specialistului, fie el psihiatru, neurolog sau geriatru, la care ajunge pacientul cu boala Alzheimer.

Organizarea acestui workshop se face in contextul in care exista tari europene unde, dupa realizarea studiilor epidemiologice, doar 46% din cazurile de dementa sunt diagnosticate, iar in cadrul unora din serviciile nationale de sanatate sunt diagnosticati doar o treime din pacienti. Se cunoaste, de asemenea, faptul ca poate exista o perioada de asteptare de pana la 9 luni pana cand se realizeaza diagnosticarea in clinicile de memorie. In mare parte, acest lucru ar fi cauzat de faptul ca medicii din reteaua primara considera inutila diagnosticarea si tratarea pacientilor varstnici cu dementa.

Subliniem ca populatia Romaniei se afla intr-un proces de imbatranire: numarul persoanelor cu varsta de/peste 60 de ani a crescut in ultimii 4 ani de la 4,2 milioane in anul 2008, la 4,4 milioane in anul 2011 (crestere de 4,76%). Ponderea in totalul populatiei era la nivelul anului 2011 de 20,5%, daca luam in calcul doar persoanele de/peste 60 de ani si de 27% daca adaugam si persoanele cuprinse in grupa de varsta 55-59 de ani. De asemenea, se estimeaza ca una din opt persoane de/peste 65 ani sufera de boala Alzheimer iar in ceea ce priveste persoanele de peste 85 ani, 45% sufera de boala Alzheimer.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#conferinta Alzheimer, #conferinta despre dementa, #efecte Alzheimer buget pensii , #Boli si afectiuni