Clujeni pentru istorie

Vineri, 27 Iulie 2007, ora 10:03
1424 citiri

1.200 de personalitati, 677 de pagini, patru ani de munca, 22.500 de fise biografice. Asa se poate caracteriza, in cifre, volumul "Personalitati clujene (1800 - 2007). Dictionar ilustrat", coordonat de Dan Fornade si lansat ieri la Cluj, cu o prezentare realizata de presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc.

Lansarea care avut loc in Sala Mare a Primariei Cluj a adunat peste 300 de persoane. Volumul, gandit ca un inceput de colectie, va fi continuat de alte 21, care, potrivit autorului, vor contura spiritualitatea romaneasca.

Cum i-a ales

"Ideea acestui dictionar mi-a venit constatand ca romanii nu au o identitate scrisa in strainatate. Eu am cercetat viata romanilor americani si am redactat cateva volume despre ei. Baza de date mi-a demonstrat ca exista posibilitati sa-mi extind cercetarea si pentru Romania si tarile limitrofe ", a explicat Fornade.

Pentru a realiza dictionarul, profesorul stabilit in Canada a apelat la specialisti clujeni din diverse domenii, printre cei care l-au ajutat numarandu-se academicienii Ionel Haiduc, Camil Muresanu sau rectorii universitatilor clujene. Ca metodologie, Fornade i-a considerat "clujeni" pe cei nascuti si care si-au desfasurat activitatea aici, dar si pe cei care, desi nascuti altundeva, si-au legat intr-un fel sau altul numele de Cluj.

Informativa, nu apreciativa

"Valoarea operei si recunoasterea ei pe plan national si international au fost principalele criterii de selectie a celor inclusi in volum. Fiecare fisa respecta o anumita structura, tipica unor lucrari de referinta asemanatoare (...). Contributiile originale in domeniu au fost reliefate la sfarsitul fiecarei prezentari de autor", se arata in argumentul volumului.

Potrivit acestuia, lucrarea este de natura informativa si nu apreciativa, iar autorul isi asuma subiectivismul inerent si eventualele scapari.
Cele 1.200 de nume sunt prezentate alfabetic, dar volumul are si un index pe domenii.

Acestea includ, printre altele, actori - regizori, agronomi, arhitecti, artisti plastici, biologi, chimisti, economisti, folcloristi, filosofi, fizicieni, geografi, ingineri, istorici, juristi, filologi, scriitori, matematicieni, medici, muzicieni, militari, oameni politci sau preoti, sportivi.

Continuarea in <a href=http://www.evz.ro/article.php?artid=315669>Evenimentul Zilei</a>

<b>Bloombiz</b>