SUA și-au atins plafonul îndatorării și se cer măsuri pentru a se evita incapacitatea de plată: Ce cheltuieli vor fi tăiate?

Miercuri, 25 Ianuarie 2023, ora 09:27
492 citiri
SUA și-au atins plafonul îndatorării și se cer măsuri pentru a se evita incapacitatea de plată: Ce cheltuieli vor fi tăiate?

Pentru prima data in istorie, administratia de la Washington se confrunta cu riscul de a intra in incapacitate de plata a datoriilor guvernamentale.

Ultimele programe de stimulare a economiei propuse de presedintele Joe Biden fac ca plafonul datoriei guvernului federal sa fie atins pe parcursul acestui an.

Mai multi congresmeni americani cer deja reducerea drastica a cheltuielilor publice, dar in timp ce unii vor taierea cheltuielilor militare, altii se indreapta spre zona sociala.

Plafonul datoriei a fost atins

Plafonul datoriei este limita cu privire la indatorare impusa de Congres guvernului federal.

Daca Congresul nu ridica sau suspenda plafonul datoriei, SUA pot intra in incapacitate de a-si onora datoriile, ceea ce ar avea un impact major asupra pietelor financiare si a economiei.

Plafonul datoriei a fost atins din nou pe 19 ianuarie 2023, cand datoria nationala a SUA a depasit 31,4 trilioane de dolari, conform thebalancemoney.com.

Limita fost stabilita in decembrie 2021, cand plafonul datoriei a fost majorat cu 2,5 trilioane de dolari.

Pana cand Congresul va creste limita datoriei, Departamentul de Trezorerie trebuie sa se bazeze pe "masuri extraordinare" pentru a indeplini obligatiile guvernului.

Ultima data cand plafonul datoriei a fost atins a fost 1 august 2021, limita de indatorare fiind de 28,4 trilioane de dolari.

Riscul pierderii de rating

Daca plafonul nu ar fi fost ridicat sau suspendat, Trezoreria nu ar fi putut emite mai multe obligatiuni de trezorerie, care aduc venituri pentru a finanta nevoia de bani a guvernului federal.

Guvernul ar fi fost astfel obligat sa aleaga intre plata salariilor angajatilor federali (salariile publice), beneficiile de securitate sociala (pensii si ajutoare sociale) sau dobanda la datoria nationala.

Datoria SUA a fost vazuta pana acum la nivel mondial ca o investitie sigura. Majoritatea investitorilor privesc titlurile de trezorerie ca si cum ar fi garantate 100% de guvernul SUA.

Orice amenintare de neplata ar putea determina insa agentiile de rating de datorii, precum Moody's si Standard and Poor's (S&P), sa scada ratingul de credit al SUA, ceea ce ar putea avea un impact major asupra burselor.

Reducerea cheltuielilor publice

Democratii ii acuza pe republicani de faptul ca sunt fost responsabili pentru cea mai mare parte a cresterii imprumuturilor din SUA in ultimele decenii.

P ...citeste mai departe despre "SUA si-au atins plafonul indatorarii si se cer masuri pentru a se evita incapacitatea de plata: Ce cheltuieli vor fi taiate?" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
România, al treilea cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană în 2023
România, al treilea cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană în 2023
România a avut în 2023 al treilea cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, prin raportarea discrepanței dintre veniturile și chetuielile bugetare la produsul intern brut (PIB) din...
#economie , #Stiri Macroeconomie