Cum să protejați conductele împotriva incendiilor

Marti, 09 August 2022, ora 15:14
548 citiri
Cum să protejați conductele împotriva incendiilor
FOTO Unsplash

Instalațiile sanitare, conductele HVAC și cablurile electrice sunt o modalitate frecventă și inobservabilă pentru răspândirea focului și fumului în clădire, deoarece penetrează pereții și tavanele. Aceste penetrări necesită anumite măsuri pentru a asigura protecția la foc a întregii clădiri, și merită o atenție deosebită în timpul implementării planului de protecție pasivă împotriva incendiilor.

Cabluri, canale de cabluri și protecția împotriva incendiilor

Cablurile sunt clasificate în șase grupe conform normei EN 1366-3:2009. Pot penetra un perete sau tavan sub forma de canal de cabluri, fascicul de cabluri, conductă electrică etc. Deschiderea din jurul cablurilor poate fi umplută cu vată minerală sau cărămizi antifoc. În orice caz suprafața de penetrare și cablurile pot fi acoperite cu vopsea intumescentă și securizate cu un etanșant antifoc.

Protecția conductelor împotriva incendiilor

Conductele HVAC și instalațiile sanitare pot uneori facilita răspândirea focului și fumului și pot pune în pericol clasa de rezistență la foc a unui compartiment antifoc în cazul în care nu sunt etanșate corespunzător. Fie că este vorba de conducte combustibile (plastic) sau necombustibile (metal), acestea pot fi protejate cu un colier antifoc. Un colier antifoc este un guler metalic protejat cu vopsea pulbere și cu un interior intumescent care se extinde rapid odată expus la foc, creând o spumă incombustibilă care încetinește în mod semnificativ extinderea focului și nu permite fumul să umple alte încăperi. Colierele antifoc vin în mărimi diferite pentru a se potrivi la orice conductă, dar pentru mai multă flexibilitate, benzile antifoc sunt de asemenea disponibile. Aceste pot fi tăiate la lungimea necesară pentru a se potrivi la conducte de orice mărime.

Concluzie

Etanșarea la foc a penetrărilor este crucială pentru întreaga protecție împotriva incendiilor a unei clădiri. Dacă conductele și cablurile trec adesea prin pereți și tavanele sunt neglijate, se poate ajunge cu ușurință la răspândirea focului în clădire chiar și dacă pereții au un grad ridicat de rezistență la foc. Vopsele intumescente și etanșanți sunt adesea folosite pentru asigurarea siguranței la foc a penetrărilor împreună cu alte elemente speciale cum ar fi coliere antifoc, cărămizi sau benzi.

#incendii, #protejare conducte , #Stiri Casa