Cum au încercat hackerii să atace Ministerul de Interne, în pandemie. DGPI: ”Și-au perfecționat și adaptat tehnicile utilizate”

Miercuri, 06 Iulie 2022, ora 22:50
818 citiri
Cum au încercat hackerii să atace Ministerul de Interne, în pandemie. DGPI: ”Și-au perfecționat și adaptat tehnicile utilizate”
Hackerii au atacat instituții importante din România FOTO: Unsplash.com

Un bilanț al Direcției Generale de Protecție Internă din cadrul MAI arată că hacherii au încercat să compromită și MAI prin indisponibilizarea unor servicii esențiale dar și influențarea populației – prin amplificarea electronică, artificială, a campaniilor de dezinformare.

”Având în vedere mutațiile generate de pandemia de COVID-19 în sfera infracționalității și a amenințărilor hibride, inclusiv în contextul unei orientări din ce în ce mai pregnante a fenomenului infracțional către sfera criminalității informatice, evaluarea activității DGPI desfășurate în anul 2021 a evidențiat accentul pus de structura de specialitate a unității pentru asigurarea protejării infrastructurii IT&C a ministerului împotriva numărului tot mai mare de atacuri cibernetice la nivel național și european”, a transmis DGPI.

Totodată, potrivit Raportului de evaluare a activității desfășurate de către Direcția Generală de Protecție Internă în anul 2021, amploarea demersurilor a necesitat o atenție sporită pentru identificarea și prevenirea riscurilor și vulnerabilităților care se pot manifesta în domeniul incident, precum și corelarea acestora cu alte acțiuni întreprinse de actori ostili, concomitent cu adoptarea unor măsuri concrete și imediate de contracarare a acestora.

”Evaluările instituționale au reliefat că atacatorii și-au perfecționat și adaptat tehnicile utilizate pentru a exploata efectele generate de pandemia de COVID-19, obiectivele urmărite fiind diverse, de la spionaj cibernetic – prin compromiterea credențialelor de acces la sistemele/conturile utilizate de personalul MAI, decredibilizarea sau prejudicierea imaginii instituționale – prin indisponibilizarea unor servicii esențiale în cadrul atacurilor, influențarea populației – prin amplificarea electronică, artificială, a campaniilor de dezinformare, până la obținerea unor importante sume de bani – prin utilizarea unor tehnici de inginerie socială”, a mai trimis DGIPI.

Pe de altă parte, Direcția Generală de Protecție Internă, prin CERT-INT - structura specializată cu atribuții în domeniul securității cibernetice pe spațiul de competență al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), a colectat și corelat, anul trecut, aproximativ 11,7 miliarde de evenimente, din care au fost extrase, evaluate și investigate peste 9000 de alerte de securitate. ...citeste mai departe despre "Cum au încercat hackerii să atace Ministerul de Interne, în pandemie. DGPI: ”Și-au perfecționat și adaptat tehnicile utilizate”" pe Ziare.com

#atac cibernetic, #ministerul de interne atacat cibernetic, #hackeri, #pandemie , #Stiri Internet