Autoritățile le cer românilor responsabilitate în folosirea apei potabile. Tanczos Barna: ”La mine gazonul este uscat, galben. Nu l-am udat cu apă de la robinet”

Miercuri, 06 Iulie 2022, ora 21:38
660 citiri
Autoritățile le cer românilor responsabilitate în folosirea apei potabile. Tanczos Barna: ”La mine gazonul este uscat, galben. Nu l-am udat cu apă de la robinet”
Gazon uscat FOTO: generică unsplash.com

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a făcut miercuri, 6 iulie, un nou apel către populație privind folosirea cu responsabilitate a apei potabile.

El a spus, la Talk News de la Profit News TV, că, pe fondul secetei din ultima perioadă sunt zone unde pompele de apă pompează de două sau de trei ori mai multă apă, pentru a satisface nevoia de a uda grădina, gazonul, castraveţi, morcoviii, roşii.

Ministrul a afirmat că o astfel de atitudine ”denotă nepăsare” şi a dat ca exemplu faptul că la el acasă, în judeţul Harghita, are gazonul uscat, galben şi nu l-a udat cu apă de la robinet.

Cât de gravă este problema apei potabile în România

Barna a afirmat despre seceta din ultima perioadă că ”doar în momentul în care ducem lipsă de ceva realizăm cât de importante sunt resursele, iar apa dulce este cea mai importantă resursă a planetei”.

”Situaţia este complicată, nu spun că este foarte gravă pentru că nu este generalizată la nivel naţional. Avem zone afectate de o deficienţă de precipitaţii, avem secetă pedologică, nu putem spune că toată ţara, judeţele din Moldova, partea de sud a ţării”, a arătat Tanczos Barna, precizând că a făcut o analiză pe ultimele 10 luni din septembrie şi până acum, în privinţa cantităţilor de precipitaţii.

Tanczos Barna a spus că ”sunt zone unde pompele de apă pentru unele localităţi sau regiuni pompează de două sau de trei ori mai multă apă, pentru a satisface nevoia de a uda grădina, de a uda gazonul, de a uda castraveţii, morcovii, roşiile, lucruri care sunt de înţeles la un moment dar în situaţia în care toată lumea face acest lucru, face imposibilă susţinerea pe termen mediu şi lung a rezervelor de apă potabilă”.

”Sigur, apa e necesară şi pentru grădinărit şi gazonul de la vilă, dar acele surse de apă pot veni din altă parte, nu din apa potabilă, pot veni dintr-un puţ personal, din puţul forat, dintr-un râu apropiat sau pot fi aduse cu cisternele, pentru că apa potabilă trece printr-un proces de siguranţă, de filtrare”, a declarat miniistrul.

Potrivit lui Tanczos Barna, o astfel de atitudine ”denotă nepăsare”.

De ce nu-și udă Barna gazonul din fața vilei

”Cu siguranţă, îmi place şi mie iarba verde, cine îşi construieşte o vilă, îi place să aibă iarba verde non stop. Este o iresponsabilitate şi de aceea am făcut zilele trecute de mai multe ori apel la un comport ...citeste mai departe despre "Autoritățile le cer românilor responsabilitate în folosirea apei potabile. Tanczos Barna: ”La mine gazonul este uscat, galben. Nu l-am udat cu apă de la robinet”" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#apa potabila, #restrictii apa, #seceta, #desertificare , #Stiri Mediu