Risc major de recesiune în marile economii ale lumii. "Lucrurile arată ca și cum pierdem altitudine destul de repede"

Marti, 05 Iulie 2022, ora 23:26
408 citiri
Risc major de recesiune în marile economii ale lumii. "Lucrurile arată ca și cum pierdem altitudine destul de repede"
Marile economii ale lumii se confruntă cu o situație economică îngrijorătoare FOTO Pixabay

De la Wall Street la Washington, șoaptele despre o viitoare criză economică s-au transformat aproape într-un vuiet, în timp ce Rezerva Federală a SUA își intensifică lupta împotriva celei mai mari inflații din ultimele patru decenii.

Creșterile prețurilor și creșterile agresive ale dobânzilor Fed au făcut ca indicele bursier de referință S&P 500 să scadă la cea mai slabă performanță din 1970. Încrederea consumatorilor a scăzut la minime record. Iar economiștii sunt din ce în ce mai îngrijorați că nu numai că va avea loc o recesiune, ci va avea loc în curând - un pericol subliniat de un indice de creștere a Fed urmărit pe scară largă.

Președintele Rezervei Federale (n.r. banca centrală a SUA), Jerome Powell, a început să spună cu voce tare partea mai bună a lucrurilor: Banca centrală este dispusă să tolereze o recesiune dacă aceasta înseamnă controlarea inflației. „Cea mai mare greșeală de făcut”, a spus el pe 29 iunie, „ar fi să nu restabilim stabilitatea prețurilor”.

În timp ce Biden a susținut public eforturile lui Powell, creșterea așteptărilor cu privire la o recesiune agravează problemele economice ale administrației, pe măsură ce democrații se îndreaptă spre alegerile pentru Congres din acest an.

„Toată lumea țipă despre inflație”, a spus Josh Bivens, director de cercetare la Institutul de politică economică de stânga. Dar „oamenii ar urî cu adevărat și o recesiune”.

Americanii sunt deja pesimiști în ceea ce privește economia, chiar dacă șomajul se situează la 3,6% - aproape de minimele din epoca modernă - și o economie în contractare ar agrava problemele, aducând un val de disponibilizări și reduceri de salarii. „S-ar putea să devină mult mai grav”, a spus Bivens, care susține că, dacă economia se contractă, asta ar însemna că Fed a greșit, mergând prea departe în încercarea de a reduce creșterea prețurilor.

La nivelul întregii țări, subiectul principal al conversației economice – inflația ridicată – se transformă rapid în certitudinea crescândă a unei recesiuni viitoare. Aliații Casei Albe se pregătesc pentru asta. Parlamentarii republicani trâmbițează că o recesiune este inevitabilă. Analiștii de pe Wall Street o includ din ce în ce mai mult în previziunile lor. Iar liderii de afaceri s-au mutat rapid de la temeri liniștite la discuții deschise despre o criză economică în timpul ...citeste mai departe despre "Risc major de recesiune în marile economii ale lumii. "Lucrurile arată ca și cum pierdem altitudine destul de repede"" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#recesiune, #recesiune globala, #recesiune SUA, #recesiune Europa , #Stiri Macroeconomie