Centrele de plasament vor dispărea

Marti, 05 Iulie 2022, ora 13:25
1090 citiri
Centrele de plasament vor dispărea

Desființarea centrelor de plasament reprezintă o cursă contracronometru. Modificările aduse legii cu privire la protecția și promovarea drepturilor copilului spun că acestea trebuie să-și închidă porțile definitiv până spre sfârșitul anului.

Copiii abandonați din aceste centre vor fi relocați în sistemul alternativ format din asistenți maternali, case de tip familial și familii de plasament. O altă posibilitate care trebuie luată foarte serios în calcul este adopția.

Pentru a accelera acest proces de desființare a centrelor de "tip mamut", Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea alături de echipa Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție a reușit să modifice legea pentru protecția copilului și a majorat alocația de plasament cu aproximativ 50%, a crescut indemnizațiile pentru copiii din îngrijire care împlinesc 18 ani și părăsesc centrele și a stabilit amenzi usturătoare pentru șefii de direcții de asistență socială și protecția copilului care nu închid centrele de plasament.

Rețeaua actuală de asistenți maternali trebuie consolidată și suportul vine tot de la Ministerul Familiei Tineretului și Egalității de Șanse prin proiectul "TEAM UP-Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor".

Asistenții maternali vor fi ajutați în activitate printr-un proces continuu de formare, conform normelor europene în domeniu.

Acest proiect se derulează prin Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție în parteneriat cu cele 47 de Direcții Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului de la nivelul județelor și sectoarelor Municipiului București, cu finanțare din fonduri europene.

Recunosc faptul că este nevoie de îmbunătățirea continuă a eforturilor pe care le depunem în demersurile noastre comune, de a ne asigura că tinerii care ies din îngrijire au parte de cea mai bună pregătire posibilă și de sprijin ulterior, în tranziția de la sistemul de îngrijire la o viață independentă.

Consider că desființarea acestor centre va contribui semnificativ la dezvoltarea unui sistem de îngrijire care să favorizeze schimbări necesare pentru copiii și tinerii cu măsura protecției speciale. Trebuie să avem soluții alternative și suport comunitar care să le permită copiilor să trăiască în locuri în care pot fi îngrijiți și iubiți de famili ...citeste mai departe despre "Centrele de plasament vor dispărea" pe Ziare.com

#centre de plasament, #copii, #case de tip familial, #adoptii, #asistenti maternali , #Stiri Administratie