Inflația în Grecia crește de la lună la lună, ca în timpul crizei economice. A fost atinsă cea mai mare rată din ultimii 29 de ani

Vineri, 01 Iulie 2022, ora 17:12
703 citiri
Inflația în Grecia crește de la lună la lună, ca în timpul crizei economice. A fost atinsă cea mai mare rată din ultimii 29 de ani
Tavernă pustie din Grecia FOTO Pixabay

Inflaţia din Grecia a ajuns la 12 la sută în luna iunie, de la 10,5 la sută în mai şi 9,1 la sută în aprilie, potrivit datelor publicate de Eurostat, a anunţat vineri, 1 iulie, autoritatea oficială de statistică a Uniunii Europene.

Rata este cea mai mare înregistrată în Grecia în ultimii 29 de ani. Ultima dată când prețurile au crescut la ritmuri atât de rapide a fost în decembrie 1993.

Este de așteptat ca autoritatea de statistică elenă ELSTAT să anunțe indicele național al prețurilor pe 8 iulie.

Inflația din zona euro a fost de 8,6% în iunie, față de 8,1% în mai, potrivit datelor Eurostat.

Costurile energiei conduc inflația în țările din zona euro

Cea mai mare rată a inflației este înregistrată în țările baltice, cu Estonia la 22%, Lituania la 20,5% și Letonia la 19%. Malta și Franța sunt cele două țări din zona euro cu cea mai scăzută inflație. (6.1 și, respectiv, 6.5), scrie greekreporter.com.

Privind principalele componente ale inflației din zona euro, energia este de așteptat să aibă cea mai mare rată anuală în iunie (41,9 la sută, comparativ cu 39,1 la sută în mai), urmată de alimente, alcool și tutun (8,9 la sută față de 7,5 la sută în mai), bunuri industriale neenergetice (4,3 la sută față de 4,2 la sută în mai) și servicii (3,4 la sută față de 3,5 la sută în mai).

Banca Greciei revizuiește previziunile de creștere în scădere

Joi, 30 iunie, Banca Greciei, în raportul său privind politica monetară, și-a revizuit prognoza de creștere la 3,2% (1,8% în scenariul advers) și se așteaptă ca inflația pentru întregul an 2022 să se situeze la 7,6%.

Creșterea economică s-ar putea dovedi mai mare decât proiecția sa de bază de 3,2 la sută dacă performanța puternică din primul trimestru continuă și în trimestrele următoare.

„Cu toate acestea, riscurile sunt înclinate în jos și se referă la o nouă escaladare a instabilității geopolitice, o înrăutățire a climatului economic internațional, o întrerupere a aprovizionării cu energie și o creștere în continuare a prețurilor la energie”, se arată în raport.

Se estimează că cheltuielile de consum vor continua să crească pe tot parcursul acestui an, dar într-un ritm mult mai slab din cauza venitului real disponibil mai scăzut și a incertitudinii mai mari. ...citeste mai departe despre "Inflația în Grecia crește de la lună la lună, ca în timpul crizei economice. A fost atinsă cea mai mare rată din ultimii 29 de ani" pe Ziare.com

#inflatie, #Grecia, #crestere, #preturi, #record , #Stiri International