Telemunca - avantaje si dezavantaje pentru angajator

Vineri, 24 Iunie 2022, ora 18:16
801 citiri
Telemunca - avantaje si dezavantaje pentru angajator
FOTO: ac-ca.ro

Aproape fiecare aspect al vietii noastre se poate desfasura in online, de la comunicare, consultatii medicale, pana la shopping si divertisment. Dar una dintre cele mai importante schimbari a fost trecerea de la munca de birou la munca de la distanta sau telemunca.

Telemunca nu este un concept nou. Pana in 2020 era doar un extra avantaj oferit unei anumite categorii de angajati. Acum insa telemunca a devenit normalitate, odata cu adoptarea sa pe scara larga prin prisma restrictiilor implementate in perioada de pandemie. Cele mai multe companii nu aveau in plan dezvoltarea pentru a permite angajatilor sa lucreze de la distanta si au fost nevoite sa se adapteze rapid. Alte companii care ofereau deja acest avantaj au accelerat procesul, pentru a se conforma legislatiei in vigoare.

Inspectia Muncii, organul de specialitate al administratiei publice centrale in subordinea Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, a elaborat "Ghidul privind desfasurarea activitatii in regim de munca la domiciliu / telemunca / program individualizat de munca" pentru a putea oferi angajatorilor un cadru sigur pentru desfasurarea activitatii, cu respectarea obligatiilor din Codul Muncii, dar si a Sanatatii si Securitatii in Munca.

Obligatiile privind Siguranta si Securitatea in Munca in contextul muncii la domiciliu

Chiar daca lucratorul isi desfasoara activitatea la propriul domiciliu si nu in cladirile sau birourile angajatorului, exista in continuare riscul de accidente de munca sau imbolnavire profesionala. Angajatorul trebuie sa se asigure ca isi respecta toate obligatiile privind protectia muncii in telemunca, conform Legii 8/2018:

  • asigurarea de mijloace aferente tehnologiei informatiei si comunicatiilor si / sau echipamente de munca sigure necesare prestarii muncii;
  • instalarea, verificarea si intretinerea echipamentul de munca necesar;
  • asigurarea conditiilor pentru ca telesalariatul sa primeasca o instruire suficienta si adecvata in domeniul securitatii si sanatatii in munca, in special sub forma de informatii si instructiuni de lucru privind utilizarea echipamentelor: la angajare, la introducerea unui nou echipament de munca, la introducerea oricarei noi proceduri de lucru;
  • stabilirea si implementarea masurilor necesare pentru asigurarea protectiei datelor folosite sau procesate de catre telesalariat, precum si a restrictiilor pentru folosirea echipamentelor de IT, platforme externe sau interne.

In ziua de astazi, chiar daca restrictiile impuse de Covid-19 au fost eliminate si lucrurile au revenit la normal, tendinta la majoritatea angajatilor este sa ramana in regim de telemunca sau hibrid (cateva zile pe saptamana la birou, cateva zile de acasa).

Telemunca are atat avantaje, cat si dezavantaje pentru angajator. Iata cateva lucruri pe care companiile trebuie sa le aiba in vedere pe termen lung.

Specialistii si studiile efectuate in ultimii ani au identificat mai multe beneficii dar si dezavantaje ale muncii de la distanta, printre care enumeram cateva.

Beneficiile telemuncii

  • Productivitate crescuta in randul angajatilor
  • Reducerea cheltuielilor (chirii, consumabile, energie electrica)
  • Scaderea ratei de demisii
  • Reducerea absenteismului
  • Cresterea numarului de colaboratori disponibili
  • Reducerea timpului petrecut pe drum, in trafic (in drum spre si dinspre locul de munca)
  • Flexibilitate sporita in programul de lucru
  • Scaderea traficului in orele de varf (si scaderea poluarii oraselor)
  • Nevoia redusa de spatiu de birou
  • Autonomie in randul angajatilor

Dezavantajele telemuncii

  • Dificultate in construirea unei relatii solide intre angajati
  • Riscul ca angajatii sa nu aiba access la resurse si oportunitati de invatare pentru dezvoltarea profesionala
  • Lipsa unei supervizari directe din partea angajatorului
  • Probleme de securitate cibernetica
  • Dezechilibru intre munca si viata profesionala

Este evident ca telemunca a putut sa fie implementata cu mai multa usurinta in diverse domenii odata cu dezvoltarea tehnologiei si digitalului. Beneficiile telemuncii nu pot fi ignorate, deoarece acestea sunt deopotriva in beneficiul angajatorilor si angajatilor. Pe termen mediu vom observa probabil o tendinta hibrid, in care se va combina munca de la distanta cu cateva zile de prezenta fizica la locul de munca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#telemunca, #avantaje, #dezavantaje , #Stiri Companii