Munca la două proiecte – toxic sau sănătos?

Marti, 21 Iunie 2022, ora 19:26
703 citiri
Munca la două proiecte – toxic sau sănătos?
FOTO: libertateinit.ro

Cu siguranță te-ai aflat în circumstanțele în care nevoia de a lucra la mai multe proiecte, în același timp, a fost inevitabilă. Și ți-ai pus întrebarea: cum aș putea gestiona toate aceste sarcini fără să le tratez cu superficialitate și, în același timp, să le îndeplinesc la timp și să fie calitative?

Întrebarea privitoare la cum gestionezi mai multe proiecte în același timp este foarte des adresată. Dacă dorești să ai succes la locul de muncă, managementul optim al proiectelor și respectarea termenelor limită sunt două variabile pe care, întotdeauna, trebuie să le tratezi cu seriozitate.

Managementul proiectelor

Chiar și persoanele care lucrează cu jumătate de normă sunt, uneori, nevoite să se angajeze în rezolvarea simultană a cel puțin două sarcini și proiecte. Mai mult decât atât, deseori este vorba de proiecte diferite, din domenii de activitate diferite. Trebuie să recunoaștem că este greu, în special că deseori ai nevoie de abilități diferite pentru a le gestiona așa cum trebuie.

Cu toate acestea, dacă ești o persoană efervescentă, cu abilități multilaterale, munca la două proiecte în același timp se poate dovedi soluția salvatoare. Deseori, a lucra excesiv la un singur proiect poate fi plictisitor, motiv pentru care trebuie să schimbi puțin registrul și să te apuci de altul. Dar asta nu înseamnă că nu-l vei duce și pe cel inițial la bun sfârșit.

Strategia cea mai sănătoasă este să-ți setezi un program, câteva obiective fixe și să le urmezi întocmai. Spre exemplu, lucrează câteva ore la un proiect, iar apoi la celălalt. Privitor la obiective, să spunem că nu te vei apuca de al doilea până nu ajungi cu primul într-un punct fix, până nu ajungi la un stadiu care nu necesită completarea ulterioară.

Stabilirea unui anumit orar te poate ajuta foarte mult la eficientizarea și optimizarea volumului de muncă depus. Astfel, la sfârșitul zilei, vei ajunge cu ambele proiecte într-un stadiu mulțumitor și nu vei mai simți presiunea de a fi lucrat doar la unul, lăsându-l pe celălalt baltă. Cu toate acestea, dacă deadline-ul este destul de îndepărtat, poți trata proiectele pe rând.

Termenul limită

Munca la două proiecte poate fi, deseori, destul de solicitantă. Acest lucru este observat în special atunci când proiectele sunt foarte diferite, abordând nișe și chiar strategii diferite, echipe tehnice diferite, locații și chiar deadline-uri diferite. În aceste situații, este important să știi cum să-ți gestionezi task-urile, resursele și timpul astfel încât, totuși, să ai rezultatele optime.

În această privință, fă-ți rapoarte săptămânale: ce ai lucrat într-o săptămână și, implicit, care sunt sarcinile de îndeplinit săptămâna următoare, adică stadiul în care îți dorești să ajungi cu proiectul respectiv pentru a rămâne în grafic. Analizează-ți resursele disponibile pentru a putea ști, măcar cu aproximație, cât timp va mai dura până vei ajunge cu proiectul în stadiul dorit.

Cel mai important este, indiferent de numărul de proiecte la care lucrezi, să nu tratezi sarcinile cu superficialitate, doar pentru a le finaliza în timp util. Calitatea primează întotdeauna și, implicit, un proiect finalizat „doar de dragul de a fi fost finalizat” nu va aduce niciodată rezultatele dorite ci, dimpotrivă, poate avea un impact negativ asupra carierei tale. Băieții de la Libertate.init() îți pot oferi mai multe informații despre cum reziști pe piața de IT-iști.

În concluzie, munca la două proiecte în paralel este atât sănătoasă, cât și benefică pentru creativitate, dar totul trebuie realizat cu mare atenție. Livrarea la timp a materialelor de calitate este esențială. Dacă simți că nu mai ai timp pentru tine și ești aproape de burnout, mai bine renunți la un proiect. Bunăstarea ta mentală și emoțională este mult mai importantă decât orice.

Dacă ai nevoie de info, programează un call gratuit cu ei și vezi dacă vă potriviți!

#proiecte, #munca, #sanatate , #Stiri Locuri de munca