Salariul mediu net pe economie a scăzut în România în prima lună a anului. Sectoarele cele mai afectate

Marti, 15 Martie 2022, ora 10:39
955 citiri
Salariul mediu net pe economie a scăzut în România în prima lună a anului. Sectoarele cele mai afectate
Salariul a scăzut pentru câteva industrii FOTO: pixabay.com

Salariul mediu net pe economie din România a ajuns, în ianuarie, la 3.698 de lei, în scădere cu 4,7% faţă de ultima lună din 2021, arată un raport al Institutului Național de Statistică publicat marți, 15 martie.

Raportat la perioada ianuarie 2022 - decembrie 2021, salariul mediu brut a scăzut cu 296 lei (-4,7%), până la valoarea de 6.031 de lei.

Potrivit INS, câştigul salarial mediu net a fost, în prima lună a anului curent, de 3.698 lei, mai puţin cu 181 de lei (-4,7%), comparativ cu decembrie 2021, iar valorile cele mai mari s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) - de 8.940 lei, iar cele mai mici în domeniul de hoteluri şi restaurante (2.047 lei).

Datele INS relevă faptul că, în ianuarie 2022, faţă de ianuarie 2021, câştigul salarial mediu net a crescut cu 8,9%, iar în raport cu evoluţia preţurilor de consum indicele câştigului salarial real a fost 100,5%. Totodată, acelaşi indice a fost de 93,9% în luna ianuarie 2022 în comparaţie cu luna decembrie a anului trecut.

De ce sunt fluctuații salariale

"În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an. Evoluţia câştigului salarial real depinde, atât de fluctuaţiile câştigului salarial mediu net, cât şi de rata inflaţiei", precizează INS.

Conform statisticii oficiale, în ianuarie 2022, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a scăzut faţă de luna precedentă, ca urmare a acordării în luna decembrie 2021 de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru sărbătorile de iarnă, pentru performanţe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, câştigurile salariale medii nete din luna ianuarie au fost mai mici comparativ cu luna precedentă ca urmare a nerealizărilor de producţie ori încasărilor mai mici (funcţie de contracte/proiecte), cât şi a angajărilor de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medi ...citeste mai departe despre "Salariul mediu net pe economie a scăzut în România în prima lună a anului. Sectoarele cele mai afectate" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#scadere salariu mediu net, #INS, #salarii Romania , #Stiri Macroeconomie