Clădire-simbol din patrimoniul Bucureștiului, gata de restaurare. La ce va servi construcția care a ajuns în proprietatea primăriei

Joi, 06 Ianuarie 2022, ora 13:59
556 citiri
Clădire-simbol din patrimoniul Bucureștiului, gata de restaurare. La ce va servi construcția care a ajuns în proprietatea primăriei
Hanul Solacolu, construit în 1859 FOTO Facebook/ Nicusor Dan

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat joi, 5 ianuarie, pe Facebook, că a primit undă verde pentru restaurarea unei clădiri-simbol din București.

Este vorba despre Hanul Solacolu, construit în 1859.

„Avem undă verde pentru începerea lucrărilor la Hanul Solacolu, una dintre clădirile-simbol din patrimoniul Bucureștiului, construită în 1859. Chestiunile financiare privind exproprierea au fost rezolvate, suma fiind consemnată în cont, deci Municipiul București devine proprietar, urmând să fie începute în curând lucrările de punere în siguranță a clădirii.

Vom accesa apoi banii pentru restaurare, cu scopul de a transforma Hanul Solacolu într-un spațiu cultural de ținută pentru bucureșteni. Vedeți mai jos cum arată acum clădirea și cum ne propunem să arate după renovare”, a scris primarul Nicușor Dan.

Hanul Solacolu, numit impropriu han, a fost de fapt o fabrică de produs paste din București. Este localizată de-a lungul Căii Moșilor, o stradă comercială care a fost folosită pentru a se face legătură între Târgul Dinlǎuntru al Bucureștiul și cea mai mare piață din oraș (piața Obor, încă în uz din 2006), potrivit wikipedia.org.

Arhitectura sa combină contururi tradiționale cu puține elemente occidentale. A fost construită în 1859 de frații Solacoglu, negustori din Sviștov, Bulgariei care s-au stabilit în Valahia. În acest han a locuit Liuben Karavelov, lider al emigrației revoluționare bulgare, în ajunul războiului ruso-româno-turc din anii 1877-1878, la care au participat și voluntari bulgari. Acest lucru este menționat pe o placă comemorativă amplasată aici de amabasada Bulgariei.

În anii 1990, administrația orașului a evacuat locuitorii ilegali ai hanului și s-a presupus că va începe procesul birocratic de refacere a clădirii, dar acest lucru nu s-a întâmplat. În 2003, hanul a fost retrocedat urmașilor familiilor Solacolu, iar în 2007 au fost evocuați din han așa-zișii „chiriași”, care desfășurau activități infracționale, în special prostituție, in cladirea hanului.

În prezent, clădirea este în ruină, cu ușile și geamurile blocate de șiruri de metale, bare și plăci. ...citeste mai departe despre "Clădire-simbol din patrimoniul Bucureștiului, gata de restaurare. La ce va servi construcția care a ajuns în proprietatea primăriei" pe Ziare.com

#proiect primarie, #restaurare, #Bucuresti, #NIcusor Dan, #primar general , #Stiri Administratie