Criză acută de tractoriști. Fermierii sunt dispuși să plătească salarii de 6.000 de lei, dar tot nu găsesc oameni

Joi, 25 Noiembrie 2021, ora 08:52
575 citiri
Criză acută de tractoriști. Fermierii sunt dispuși să plătească salarii de 6.000 de lei, dar tot nu găsesc oameni
În România ar fi nevoie de circa 300-400 de tractoriști FOTO Pixabay

Fermierii români se confruntă cu o criză acută de tractoriști. Potrivit Digi 24, deși tractoarele sunt tot mai performante, tinerii nu sunt atrași de domeniu, iar cei cu vechime încep să se retragă.

Potrivit sursei citate, fermierii au solicitat liceelor din mediul rural să înființeze secții speciale în care tinerii să învețe să conducă tractoarele.

„Aici în școală facem teoria necesară, iar practica o facem la agentul economic. Facem și lucrări de lăcătușerie, și de mentenanță, și conducerea și exploatarea utilajelor agricole”, susține profesorul Lică Doru Lucian.

„Surprinzător, nici unul dintre absolvenți și suntem la a treia generație nu a dorit să se angajeze, deși oferte au existat chiar la agenții economici la care au făcut practica. Li se pare o meserie grea”, a declarat Mariana Grassu, director Liceul Cobadin.

Potrivit Digi 24, fermierii din Dobrogea spun că tractoriștii au salarii de minimum 3.000 de lei, dar acestea pot ajunge și la 6.000 de lei pe lună, plus diferite bonusuri. Cu toate acestea, fermierii nu găsesc oameni.

„Cabina este climatizată, nu este zgomot, tractorul setat corect merge singur, doar la capăt i se mai fac niște manevre, și poate nici atât. Deci, munca nu este chiar atât de grea”, a explicat Marius Țăroiu, fermier.

Potrivit unui memoriu transmis de fermieri ministrului Agriculturii, în România ar fi nevoie de circa 300-400 de tractoriști. ...citeste mai departe despre "Criză acută de tractoriști. Fermierii sunt dispuși să plătească salarii de 6.000 de lei, dar tot nu găsesc oameni" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#tractoare, #criza, #salarii, #fermieri , #Stiri Macroeconomie