Cum îți formezi un obicei din a citi, în 5 pași simpli

Miercuri, 27 Octombrie 2021, ora 16:38
979 citiri
Cum îți formezi un obicei din a citi, în 5 pași simpli
citit FOTO: pexels.com

Cititul este o pasiune pe care cei mai multi oameni si-o formeaza in perioada copilariei sau adolescentei, dar in timp, aceasta se poate pierde, iar obiceiul de a citi ramane pe locul doi. Avantajele unei rutine de citit includ o putere de concentrare mai buna, relaxare, dar si formarea unor noi canale neuronale. Pentru a te bucura de toate acestea, chiar si la o varsta inaintata, este important sa iti poti forma din nou aceasta obisnuinta, in orice moment din viata. Iata cativa pasi simpli prin care poti ajunge acolo:

1. Gaseste ceea ce ti se potriveste

Cititul, la fel ca orice alta pasiune, vine mai usor atunci cand gasesti ceea ce ti se potriveste. Alege tipul de literatura pe care l-ai apreciat mereu si redescopera-ti autorii preferati. De asemenea, daca nu stii de unde sa incepi, scriitorii clasici sunt cea mai sigura sursa de literatura de calitate. Comanda carti de la o librarie online, unde gasesti o varietate de carti si autori romani sau straini. Daca incepi cu scriitorii care ti-au atras atentie inca din tinerete, ai mai multe sanse de a face pasii potriviti spre noua ta pasiune sau de a-ti reintra in ritm.

2. Nu-ti seta obiective nerealiste

Chiar daca vrei sa-ti demonstrezi ca poti incorpora obiceiul de a citi cat mai rapid si eficient in rutina ta zilnica, abordeaza totul pas cu pas. Cel mai important este sa incepi cu obiective mici, de a citi cateva pagini in fiecare zi. In functie de timpul pe care il ai la dispozitie, stabileste o limita minima pe care poti sa o respecti. Apoi, in timpul liber si in weekend fa tot posibilul sa depasesti ce ti-ai propus pentru programul obisnuit.

3. Citeste-le copiilor

O alta metoda de a dezvolta un obicei din citit este sa le citesti copiilor sau sa organizezi sesiuni de citit alaturi de acestia. Astfel vei putea sa le dezvolti si lor o pasiune de la o varsta frageda si sa redescoperi placerea de a te relaxa in fiecare zi cu o carte buna sau cu o poveste fantastica pentru copii. Cititul povestilor precum basmele poate fi un exercitiu excelent pentru imaginatie si iti poate dezvolta pasiunea pentru lucruri inedite si imagini aparte.

4. Fa o lista de carti pentru fiecare luna

Un obicei trainic se construieste pe baza unui plan cat mai bine pus la punct. Daca ti-ai pierdut pasiunea pentru citit si vrei sa recuperezi, este esential sa ai un plan pentru fiecare luna. In functie de obiectivele pe care ti le stabilesti, noteaza-ti ce carti vrei sa citesti in fiecare luna. In acest fel, faci o promisiune fata de tine si poti deveni consecvent in procesul de redescoperire a obiceiului care te scapa zilnic de stresul acumulat.

5. Foloseste metoda Seinfeld

Metoda Seinfeld este o tehnica pentru stabilirea unor obiceiuri cat mai bune si sanatoase, inventata de comediantul Jerry Seinfeld. Ce implica aceasta:

  • Cumpara un calendar fizic, de perete sau de masa, si asaza-l intr-o zona vizibila sau in coltul tau de citit.
  • In ziua in care reusesti sa citesti cat ti-ai propus, incercuieste data cu un marker galben sau verde, cat mai vizibil.
  • In ziua in care nu reusesti sa-ti atingi obiectivul, marcheaza data cu un X rosu si noteaza numarul de zile reusite consecutive.
  • Incearca mereu sa-ti bati recordul de reusite.

Aceasta metoda poate fi folosita pentru orice obicei pe care incerci sa ti-l dezvolti, iar cititul este unul dintre cele care iti vor oferi satisfactii rapide.

Obiceiul de a citi nu este pierdut, chiar daca inaintezi in varsta si te concentrezi mai greu. Ba mai mult, acesta te va ajuta sa-ti folosesti creierul si sa te concentrezi pe o pasiune care iti deschide noi orizonturi imaginare si te ajuta sa devii o persoana mai buna, pe plan personal si profesional.

#carti, #citit, #romane , #Stiri Carti