Cum să îți gestionezi finanțele pentru a face economii

Luni, 27 Septembrie 2021, ora 16:44
1338 citiri
Cum să îți gestionezi finanțele pentru a face economii
bani FOTO: Shutterstock.com

Când vine vorba despre economisirea banilor, suntem toți plini de bune intenții. Ne spunem că, dacă am câștiga mai mulți bani sau dacă momentul ar fi cel potrivit, am putea, în cele din urmă, să punem ceva deoparte. De fapt, nu este niciodată prea devreme pentru a începe să economisești. Gestionarea cheltuielilor tale este cea mai bună modalitate de a-ți asigura un viitor financiar sănătos, care să îți permită să trăiești liniștit.

Planifică și stabilește-ți obiective

Nu poți să planifici o strategie fără a avea un motiv pentru care vrei să economisești bani. Așadar, este important să îți stabilești un obiectiv. Începe prin a te gândi la cheltuielile pe termen mediu și lung pentru care s-ar putea să ai nevoie de niște bani în plus. De exemplu, poate intenționezi să te căsătorești, să pleci într-o vacanță sau să-ți lansezi propria afacere. Află de ce sumă ai nevoie și calculează cât va dura să economisești suma respectivă. Ține evidența acestor obiective și revizuiește-le regulat. Încearcă să economisești lunar și vei vedea că acest lucru va deveni treptat un obicei în sine. De exemplu, poți stabili o sumă fixă, oricât de mică, de pus deoparte lunar. Dacă economisești lunar 30 de euro, la sfârșitul anului, vei avea 360 de euro și nu este o sumă de neglijat.

Folosește-te de facilitățile bancare

Economisirea banilor poate deveni dificilă atunci când te bazezi doar pe voința ta de a-ți atinge obiectivele. În loc să încerci să cheltuiești mai puțin lunar, pentru a rămâne cu o anumită sumă până la următorul salariu, inversează procesul. Deschide-ți un cont de economii online și stabilește o plată recurentă lunară, imediat ce primești salariul. Sau alege să deschizi un depozit bancar online. Informează-te despre acesta, află care este dobanda depozitului respectiv și fă alegerea potrivită nevoilor tale. Dacă banii tăi au fost economisiți automat, îți va fi mai greu să-i cheltuiești.

Renunță la cheltuielile impulsive

Se spune că noaptea este un sfetnic bun. Este un proverb valabil și pentru orice fel de achiziție, mai ales atunci când ți-ai propus să economisești. Cumpărăturile impulsive se transformă de cele mai multe ori în regrete, uneori chiar în aceeași zi. O modalitate deosebit de practică este să aștepți înainte de a achiziționa un obiect pe care ți-l dorești. Acest lucru îți va permite nu doar să faci economii, dar și să-ți disociezi dorințele de nevoile tale reale. De asemenea, vei avea mai mult timp să-ți planifici cheltuielile în limita bugetului. În general, se recomandă să aștepți măcar două zile înainte de o nouă achiziție, iar pentru cele scumpe, chiar o lună. Astfel vei avea suficient timp pentru a vedea dacă dorințele tale rămân la fel sau dispar în timp.

Provoacă-te la o lună cu „zero cheltuieli”

Este un demers bun atunci când te hotărăști să începi să economisești bani. După cum sugerează și numele său, provocarea este să nu cheltuiești nimic, în afară de lucrurile esențiale, cum ar fi chiria, facturile și hrana, într-o perioadă fixă de timp. Dacă o lună ți se pare prea complicat (deși vei rămâne surprins să afli că nu e deloc așa), poți începe cu o perioadă mai scurtă, dar neapărat fixă. Acest lucru te va face să conștientizezi câți bani cheltuiești pe lucrurile mici și inutile, care îți golesc contul lunar, dar și de câte lucruri nu ai, de fapt, neapărată nevoie.

Pentru a economisi bani, ai nevoie în primul rând de disciplină. Este posibil să îți fie greu la început, însă vei vedea că, în timp, economisirea banilor poate deveni o rutină în sine, dacă vei reuși să îți stabilești lunar anumite obiective și obiceiuri. Nu te vei mai gândi la asta, o vei face automat. Investește puțin efort acum și, mai târziu, vei culege roadele.

Sursa foto: Shutterstock.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#economii, #bani, #stiri bani , #Stiri Banci