Subvențiile pentru partide ar putea scăpa în totalitate de sub control. Guvernul Cîțu a propus o suplimentare record

Miercuri, 25 August 2021, ora 23:31
298 citiri
Subvențiile pentru partide ar putea scăpa în totalitate de sub control. Guvernul Cîțu a propus o suplimentare record
Rectificarea bugetară propusă de guvern prevede o nouă creștere a subvenției pentru partide FOTO Facebook / Cristian Ghinea

După ce în urmă cu câteva luni guvernanții, în frunte cu premierul Florin Cîțu, promiteau că vor reduce subvenția pentru partide, realitatea din teren este diferită.

În 2021 suma alocată de statul român pentru partide ar putea să ajungă la un record absolut, de 265 de milioane de lei, ca urmare a propunerii de rectificare bugetară.

Împrumut din metehnele PSD

În perioada în care la putere se afla PSD, actualii guvernanți criticau constant mecanismul prin care partidele politice din România sunt finanțate de la bugetul de stat, pentru ca mai apoi să promită că subvențiile vor fi reduse drastic. În noiembrie anul trecut, Florin Cîțu îi dădea lecții președintelui PSD Marcel Ciolacu despre cum se fac „economii substanțiale” la bugetul de stat prin tăierea „cu un procent semnificativ” a subvenției pentru partide.

„Lucrez la bugetul pentru 2021 și exact ca în 2020 voi propune economii REALE la bugetul de stat prin: - tăierea cu un procent SEMNIFICATIV a subvenției pentru partidele politice și în 2021. În 2020, deși an electoral, am tăiat subvenția pentru partidele politice cu 30%.

Marcel Ciolacu, așa se fac economii substanțiale la bugetul pentru anul viitor. Nu prin pseudo-demisii din Parlamentul României”, afirma Cîțu pe Facebook.

În prezent, în legea bugetului se prevăd deja 162 de milioane de lei pentru subvenția acordată către partidele politice. Cu toate astea, dacă rectificarea bugetară propusă de guvern va fi adoptată în forma actuală, finanțarea formațiunilor va costa România o sumă totală de 265 de milioane de lei, adică mai mult față de anul trecut, când partidele au primit 253 de milioane, cu toate că anul acesta nu este unul electoral.

Altfel spus, bugetul de stat se golește cu câte 720.000 de lei pe zi pentru a finanța partidele politice.

Marți, 24 august, Expert Forum a transmis un comunicat în care solicită guvernului să nu mărească din nou această subvenție, menționând că „suntem mult peste ce se practica în epoca Dragnea, când actualii guvernanți criticau mecanismul”.

„Solicităm insistent partidelor de la guvernare şi în special premierului Florin Ciţu să anuleze astfel de iniţiative clientelare, periculoase pentru jocul democratic, şi să nu transforme finanţarea politică într-un mecanism de cumpărare de influenţă”, a transmis EFOR.

Partidele primesc prea mulți bani față de ce nevoi au

Dup ...citeste mai departe despre "Subvențiile pentru partide ar putea scăpa în totalitate de sub control. Guvernul Cîțu a propus o suplimentare record" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#finantare partide politice, #subventie, #rectificare bugetara , #Stiri Guvern