Certificatul digital COVID-19 a intrat in vigoare in Uniunea Europeana. Toate statele membre ar fi pregatite tehnic, cu o singura exceptie

Joi, 01 Iulie 2021, ora 07:39
913 citiri
Certificatul digital COVID-19 a intrat in vigoare in Uniunea Europeana. Toate statele membre ar fi pregatite tehnic, cu o singura exceptie
Certificatul digital COVID-19, introdus in Uniunea Europeana FOTO Pixabay

Certificatul digital european COVID-19 intra oficial in vigoare joi, cu obiectivul de a relansa vara aceasta calatoriile in interiorul Uniunii Europene, aflata insa sub amenintarea unor noi perturbari legate de varianta Delta a coronavirusului.

''Toate statele membre, cu exceptia Irlandei'', tara care a fost afectata de un atac cibernetic, sunt ''din punct de vedere tehnic'' pregatite pentru intrarea in vigoare a acestui certificat, a anuntat miercuri comisarul european pentru justitie, Didier Reynders, citat de agentia EFE.

Certificatul digital european COVID-19 este gratuit si recunoscut in cele 27 de state membre ale UE, plus Elvetia, Liechtenstein, Islanda si Norvegia.

Numeroase state membre au inceput emiterea lui inca inainte de data oficiala a intrarii in vigoare, 1 iulie, data de la care documentul este acceptat in intregul spatiu european.

Cu acest document titularul sau atesta daca a fost vaccinat anti-COVID-19, daca a fost testat negativ pentru COVID-19 sau daca a trecut recent prin aceasta boala si poate astfel sa fie considerat imunizat.

Revine fiecarei tari membre sa decida daca, in plus fata de testele PCR, accepta si testele antigen rapide. Comisia Europeana recomanda acceptarea ambelor si armonizarea valabilitatii lor, sugerand ca testele PCR (negative) valabile sa fie efectuate cu pana la 72 de ore inaintea sosirii si cele antigen cu pana la 48 de ore.

Pentru a dovedi o infectare anterioara este necesar un test PCR pozitiv nu mai vechi de 180 de zile, termen pe care statele membre au libertatea sa-l reduca; testele serologice nu sunt inca acceptate.

Vaccinurile acceptate pentru acest certificat sunt cele autorizate de Agentia Europeana a Medicamentului (EMA), si anume Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca si Johnson&Johnson. Dar statele membre pot accepta si alte vaccinuri, cum este cazul Ungariei, care foloseste de asemenea vaccinul rusesc Sputnik.

Certificatul digital european COVID-19 va fi valabil 12 luni. El contine un cod QR si o semnatura electronica ce atesta autenticitatea sa. Poate fi prezentat autoritatilor in varianta digitala pe smartphone sau imprimat.

In baza acestui certificat titularul sau este scutit de carantina sau de testare suplimentara la sosirea intr-un stat din UE, dar chiar si asa statele membre pot reintroduce astfel de restrictii in cazul celor sositi din alte state membre sau regiuni ale acestora unde situatia epidemiologica s-a deteriorat, adica unde se inregistreaza o crestere a nu ...citeste mai departe despre "Certificatul digital COVID-19 a intrat in vigoare in Uniunea Europeana. Toate statele membre ar fi pregatite tehnic, cu o singura exceptie" pe Ziare.com

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#certificat digital covid, #Uniunea Europeana, #tehnic , #Stiri Turism