Primul avion de pasageri construit in Romania, folosit de Nicolae Ceausescu timp de patru ani, este scos la licitatie. Si un avion folosit de Ion Iliescu este pus in vanzare

Joi, 27 Mai 2021, ora 07:37
878 citiri
Primul avion de pasageri construit in Romania, folosit de Nicolae Ceausescu timp de patru ani, este scos la licitatie. Si un avion folosit de Ion Iliescu este pus in vanzare
Avionul "Super One-Eleven", scos la licitatie, a fost folosit pentru zborurile oficiale ale lui Nicolae Ceausescu intre 1986 si 1989 FOTO Facebook/Galeriile Artmark

Avionul prezidential al lui Nicolae Ceausescu - Rombac "Super One-Eleven" - va fi scos la vanzare la pretul de pornire de 25.000 de euro, joi, la licitatia de eleganta "All star game" organizata de Artmark.

Potrivit Artmark, in august 1982 era prezentat public primul si singurul avion de pasageri construit in Romania - ROMBAC 1-11 sau Rombac One-Eleven, iar primul zbor oficial a fost executat in toamna aceluiasi an pe Aeroportul Baneasa, in fata intregii conduceri a statului roman. Zborul inaugural cu pasageri al avionului ROMBAC 1-11 avut loc un an mai tarziu, in ianuarie 1983, pe ruta Bucuresti - Timisoara, iar prima cursa externa a fost efectuata in martie acelasi an pe ruta Bucuresti - Londra. Astfel, Romania devenea primul stat comunist din lume, exceptand URSS, care producea un avion de pasageri cu reactie, motoarele fiind fabricate in tara noastra la uzinele Aerofina si Turbomecanica, sub licenta Rolls Royce.

Avionul "Super One-Eleven", scos la licitatie, a fost folosit pentru zborurile oficiale ale lui Nicolae Ceausescu timp de 4 ani, intre 1986 si 1989.

La licitatie va fi scos si avionul prezidential "Negresti", folosit pentru zborurile prezidentiale din timpul primului mandat al presedintelui Ion Iliescu. Acest avion este ultimul Rombac 1-11 construit in Romania, efectuand primul zbor in 1989 si are pretul de pornire de 25.000 de euro.

Artmark arata ca cele doua avioane au fost clasate in patrimoniul cultural national mobil, categoria Tezaur, iar vanzarea are caracter de lichidare, fiind puse in licitatie in cadrul lichidarii patrimoniale a fostei intreprinderi de stat Romavia.

Limuzina Paykan Hillman-Hunter, 1974, din colectia lui Nicolae Ceausescu, primita cadou de acesta de la Sahul Mohammad Reza Pahlavi, cu prilejul alegerii drept presedinte al RSR, va fi si ea scoasa la vanzare la pretul de pornire de 4.000 de euro. Lotul este insotit de certificat RA APPS.

Licitatia cuprinde peste 160 de obiecte, iar printre cele mai bine cotate se mai numara: un inel din aur alb decorat cu un diamant central pear-shaped, anturat de diamante si briliante, la pretul de pornire de 40.000 de euro, un ceas de mana Franck Muller Double Mistery, ornat cu diamante si rubine, la 20.000 de euro, un ceas de mana Audemars Piguet Royal Oak Offshore, la 15.000 de euro, un ceas de mana Ulysse Nardin Freak Tourbillion, la 11.000 de euro. ...citeste mai departe despre "Primul avion de pasageri construit in Romania, folosit de Nicolae Ceausescu timp de patru ani, este scos la licitatie. Si un avion folosit de Ion Iliescu este pus in vanzare" pe Ziare.com

#Nicolae Ceausescu, #avion, #licitatie, #Ion Iliescu , #Stiri Arta