Ce salariu trebuie sa ai in urmatorii ani pentru a beneficia de o pensie privata de 2.500 de lei pana la 85 de ani

Joi, 18 Martie 2021, ora 00:05
745 citiri
Ce salariu trebuie sa ai in urmatorii ani pentru a beneficia de o pensie privata de 2.500 de lei pana la 85 de ani
Foto: Pixabay.com

Pensia privata o va completa pe cea de la stat, iar in conditiile salariilor din Romania actuala lucrurile nu arata deloc bine pentru angajatii cu venituri mici si medii. Cum cei care sunt platiti cel mai putin reprezinta majoritatea populatiei, sansele ca acestia sa aiba o pensie privata substantiala sunt destul de mici.

Mentionam ca toate calculele pe care le vom face in cadrul acestui material sunt estimari bazate pe anumiti parametri actuali ficsi sau predictivi pentru a va face o idee despre ce va asteapta la batranete.

Acesta fiind spuse, daca sunteti un barbat de 45 de ani, care ar urma sa iasa la pensie in 2041, adica peste 20 de ani si vreti sa mai beneficiati de o pensie privata inca 20 de ani, alaturi de pensia de la stat, atunci pregatiti-va sa fiti descurajat.

Pensie de 2.500 de lei pentru 20 de ani

Potrivit calculatoarelor online, daca vreti sa aveti o pensie privata de aproape 2.500 de lei timp de 20 de ani, de la 65 de ani incolo, atunci va trebui sa cotizati catre fondul de pensii, lunar, cate 825 de lei.

Acesti 825 de lei reprezinta acel procent de 3,75% contributie lunara din salariul brut.

Contributia aceasta ar fi trebui sa fie deja de ani buni circa 6%, dar statul a preferat sa nu-si respecte promisiunea facuta la momentul aparitiei sistemului de pensii private obligatorii.

Astfel ca, pentru a contribui cu acesti 825 de lei la fondul de administrare a pensiei private ar trebui sa aveti un salariu brut de 22.000 de lei.

In calculul pentru aceasta estimare am considerat ca deja aveti in cont 100.000 de lei stransi pentru pensionare. Ca un element in plus, daca aveati in cont doar 20.000 de lei, pentru a ajunge la pensia de 2.500 de lei, ar fi trebuit sa aveti un salariul de 36.000 de lei, iar contributia sa se ridice la 1.350 de lei lunar.

Randament al fondului de pensii de 5%

Tot in acest calcul am estimat un randament al fondului de pensii de 5% pe an si am mentinut contributia lunara la 3,75%. Daca spre exemplu, randamentul anual al fondului de pensii este de 7% atunci pensia dumneavoastra s-ar duce la 3400 de lei.

In cazul unei femei care este nascuta in acelasi an (1976), adica are acum 45 de ani, si are deja acumulati in cont 100.000 de lei, aceasta va iesi la pensie cu 2 ani mai devreme, adica in 2039.

In aceste conditii, in care randamentul este de 5%, iar contributia de 825 de lei, pensia ei va fi de aproape 2.200 de lei.

Pentru a ajunge la o pensie de 2.500 de lei, in 2039, ea va trebui s ...citeste mai departe despre "Ce salariu trebuie sa ai in urmatorii ani pentru a beneficia de o pensie privata de 2.500 de lei pana la 85 de ani" pe Ziare.com

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#pensii, #pensie privata, #pensii pilonul 2, #cotizatie pensie privata , #Stiri Finantare