Scaderea emisiilor ca urmare a pandemiei nu e suficienta pentru stoparea schimbarilor climatice

Miercuri, 22 Aprilie 2020, ora 15:16
1174 citiri
Scaderea emisiilor ca urmare a pandemiei nu e suficienta pentru stoparea schimbarilor climatice
Foto: Arhiva Pixabay

O posibila reducere a emisiilor de gaze ca urmare a pandemiei de COVID-19 nu va fi suficienta pentru stoparea schimbarilor climatice, a anuntat miercuri Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM), indemnand guvernele sa integreze actiunile climatice in planurile de revenire.

Pandemia ar putea duce la cea mai mare scadere anuala a emisiilor de dioxid de carbon dupa Al Doilea Razboi Mondial, insa OMM a avertizat ca revenirile economice anterioare au fost asociate cu cresteri chiar mai mari de emisii in comparatie cu perioadele de dinainte de crize, relateaza Reuters.

"COVID-19 poate duce la o reducere temporara a emisiilor de gaze de sera, dar nu reprezinta un inlocuitor pentru actiunile climatice sustinute", a transmis agentia cu sediul in Geneva intr-un comunicat emis cu ocazia celei de-a 50-a aniversari a Zilei Pamantului.

"Trebuie sa demonstram aceeasi determinare si unitate impotriva schimbarilor climatice ca si contra COVID-19", a subliniat directorul OMM, Petteri Taalas.

OMM indeamna guvernele sa ia in considerare pachete de masuri stimulative care sa sustina trecerea la o economie ecologica.

Amintind de schimbarile aduse planetei in ultimii 50 de ani, OMM a precizat ca nivelurile de dioxid de carbon au crescut cu 26% din 1970, iar temperatura globala a crescut, in medie, cu 0,86 grade Celsius.

OMM a publicat, de asemenea, miercuri, versiunea finala a raportului sau asupra climei la nivel mondial, care a confirmat concluziile preliminare conform carora 2015-2019 a fost cea mai calduroasa perioada de cinci ani din istoria inregistrarilor meteorologice, temperatura medie globala crescand cu 1,1 grade Celsius fata de perioada preindustriala.

Coronavirusul afecteaza si prognozele meteoImaginea care arata cat a scazut poluarea atmosferica in nordul Italiei carantinateCarantina din Italia pentru combaterea coronavirusului a redus poluarea din nordul tarii ...citeste mai departe despre "Scaderea emisiilor ca urmare a pandemiei nu e suficienta pentru stoparea schimbarilor climatice" pe Ziare.com

#coronavirus incalzire climatica, #coronavirus schimbari climatice , #Stiri Mediu