Modificari la Codul Silvic: Orice taiere de lemn devine infractiune. Cum va fi comercializat materialul lemnos

Marti, 10 Martie 2020, ora 13:56
1541 citiri
Modificari la Codul Silvic: Orice taiere de lemn devine infractiune. Cum va fi comercializat materialul lemnos
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a anuntat, marti, mai multe modificari la Codul Silvic, urmand sa fie considerata infractiune orice taiere de lemn, indiferent de cantitate.

In plus, urmeaza sa fie schimbat modul in care este comercializat materialul lemnos si sa fie luata in paza o suprafata de 200.000 de hectare de padure.

Costel Alexe a declarat marti, intr-o conferinta de presa, ca a depus la Camera Deputatilor un proiect de lege pentru modificarea Codului Silvic, care isi propune masuri mai ferme pentru combaterea taierilor ilegale de paduri, precizand ca aceasta initiativa este sustinuta de parlamentari USR, PSD, PMP si PNL.

Astfel, potrivit unei prevederi, va fi infractiune orice taiere de lemn, indiferent de cantitate, in prezent fiind contraventie daca sunt taiati cel mult cinci metri cubi.

"Daca pana astazi in Romania puteau fi taiati cinci metri cubi si nu putea constitui infractiune si doar contraventie, astazi, cu implementarea acestui act normativ, indiferent de valoarea prejudiciului produs, va fi infractiune si evident va fi pedepsit ca atare.

Imi doresc inca o data sa inteleaga toata lumea ca legea este lege pentru toti si trebuie respectata si sper ca toti cei care vor mai avea de gand sa taie ilegal sau sa fure din padurile Romaniei sa-i vedem, asa cum am declarat, cu catusele pe maini", a spus ministrul Mediului marti.

El a mentionat ca o alta masura se refera la modul de comercializare a materialului lemnos.

"Astazi, dupa cum bine stiti, el este comercializat ca lemn pe picior, ne dorim ca aceasta modalitate sa fie schimbata prin modificarea acestui Cod Silvic si sa ajungem asa cum este in toate statele europene, sa vindem lemnul fasonat.

Astazi in Romania doar 33% din materialul lemnos este vandut ca lemn fasonat si restul de 67% lemn pe picior. In trei, patru ani progresiv si etapizat vom ajunge in randul statelor europene si astfel vom reusi sa reducem aceste pierderi, erori de calcul care nu faceau altceva decat sa puna presiune pe padurile Romaniei", a declarat Costel Alexe.

El a precizat ca o alta masura este luarea in paza a unei suprafete de 200.000 de hectare de paduri.

"O alta masura foarte importanta este ca prin aceste prevederi pe care le-am prins impreuna cu colegii mei parlamentari vom face in asa fel incat sa luam in paza si in servicii publice o suprafata de 200.000 de hectare de paduri care astazi acele paduri sub 30 de hectare nu aveau servicii de paza sau nu aveau servicii silvice si e ...citeste mai departe despre "Modificari la Codul Silvic: Orice taiere de lemn devine infractiune. Cum va fi comercializat materialul lemnos" pe Ziare.com

#modifcari Codul Silvi, #taiere lemn infractiune , #Stiri Mediu