Astenia de primavara, mit sau realitate? Asculta sfatul psihologului

Luni, 11 Februarie 2019, ora 10:04
2837 citiri
Astenia de primavara, mit sau realitate? Asculta sfatul psihologului
Foto: CC0 Creative Commons

Astenia de primavara, din perspectiva psihologica reprezinta mai de graba o forma de somatizare. O somatizare a tot ceea ce nu ne convine dar preferam sa ascundem, de toata lumea, dar si de noi insine.

Insa, astenia, lucreaza in subconstientul persoanei, facandu-o sa se simta lipsita de energie, de dorinta, de vigoare sau de placere.

De aceea, putem spune ca, astenia de primavara poate ascunde o anxietate, o forma de depresie, o ipohondrie, ceea ce se traduce, in limbaj comun, prin lipsa de iubire, de apreciere, de atentie...

De aceea, cu cat omul se simte mai lipsit de aprecierea si atentia celor din jur cu atat se va simti mai astenic. Si aici ne referim la familie, colegi, sefi, prieteni, amici.

Toti acestia ii dau individului energie sau nu. Iar lipsa de interactiune pozitiva cu cei patru factori importanti, duce la o stare astenica, ce nu are legatura cu primavara, ci cu modul in care isi traieste viata.

Astenia aparuta din lipsa de apreciere, de iubire, de atentie nu are legatura cu un anotimp ci cu o perioada in care schimbul cu cei din jur, ne da cu minus.

De aceea putem vorbi de astenie in oricare perioada a anului, insa, omul, a invatat sa se tot minta, din ce in ce mai mult, din ce in ce mai motivat, crede el. Asa a descoperit astenia de primava, chipurile lipsit fiind de anumite vitamine, astenia de iarna, lipsit fiind de soare sau durerile legate de vreme, nori, ploaie.

Daca nu ma credeti ca nu exista astenie de primavara, uitati-va la o persoana care iubeste si se simte iubita. Se simte plina de energie, increzatoare ca poate schimba lumea.

De asemenea priviti o persoana ce tocmai ce a fost avansata, gratificata, laudata, sau care face o activitate ce ii face foarte multa placere. Ce veti remarca? Acelasi lucru, energie, viata, placere, dorinta, pasiune.

De ce au nevoie oamenii de astenie?

Pentru ca le este mai simplu sa caute problemele in afara lor, decat inauntru. Pentru ca prefera sa vada cum stau astrele, cum arata soarele, daca sunt nori, daca bate vantul sau daca au mancat tot ceea ce cred ei ca le trebuie, decat sa isi priveasca sufletul.

Pentru ca, da, sufletul este cel aflat in astenie, nu corpul. Corpul doar somatizeaza o stare a sufletului ce nu se simte implinit, iubit, apreciat.

Si este greu sa vezi paiul din ochiul tau, cand sunt industrii intregi ce iti spun ca barna se afla la Dumenzeu, in horoscop, la vreme, in calendar, sau in farfurie.

Animalele cand nu se simt bine, nu mai mananca si astfel se vindeca. Omul, este invatat, ca in cazul in care nu se simte bine sa se indoape, cu apa, mancare, vitamine, medicamente, etc.

Animalele dupa starea de covalescenta isi revin, omul ramane cu afectiuni ce se repeta ciclic, anual, in functie de anotimp, vreme, stele, Dumnezeu.

Cum sa scapam de astenie?

Facand ceea ce putini stiu sa faca. Sa isi asculte sufletul, sa vada ce ii lipseste cu adevarat. Sa se intrebe de ce nu simte caldura iubirii, balsamul unei mangaieri, dulceata unei vorbe bune, satisfactia unei realizari, armonia unui dans, incantarea unei mese, binecuvantarea unui somn bun, linistea unei minti cucerite de un roman.

Pentru ca, acestea sunt vitaminele ce ii lipsesc astenicului. Daca le-ar primi, corpul ar avea capacitatea de a-si lua din putina mancare, tot ceea ce are nevoie pentru a se hrani.

Altfel, toata mancarea din lume, toate medicamentele si vitaminele, nu vor putea fi asimilate de un corp, al carui suflet sufera. Pentru ca, asa cum am mai spus, astenia are legatura cu sufletul si el este cel care trebuie tratat.

Un prim pas, ar putea fi acela de a apela la un psihoterapeut pentru a va sonda sufletul si mintea. Acestea trebuiesc acordate. Mai puteti apela la o discutie cu un preot, sa faceti cateva sedinte de yoga, sa luati lectii de dans, sa invatati sa cantati la un instrument.

Pasul doi, impletindu-se cu primul, trebuie sa contina o detoxifiere. Nu a corpului, ci in primul rand a mintii. Astfel trebuie sa scapati de "prietenii toxici", care va capuseaza cu problemele lor interminabile.

Sa va reganditi strategia legata de job. Sa renuntati la adictiile mancatoare de energie si resurse cum ar fi: alcoolul, tigarile, drogurile, medicamentele luate dupa ureche pentru boli imaginate.

Pasul trei, atunci cand veti fi pregatiti, cand ati cules deja din roadele primilor doi pasi, vine subiectul cel mai dureros, familia. Exista? Daca da, de ce nu va simtiti incarcati? Daca nu, ce trebuie sa faceti pentru a o avea? Pentru ca sunt cativa factor ice vindeca sufletul cu adevarat. Acestia ar fi:

1. O familie iubitoare, in cadrul careia sa oferiti dar si sa primiti in egala masura: iubire, mangaiere, dragoste, atentie, sex. Apoi mai sunt placerile, placerea de a petrece timp cu persoana iubita, incantarea de a savura o masa pregatita in doi, deliciul de a savura un film, implinirea de a face planuri si de a le realiza impreuna.

2. Prietenii adevarati. Acestia trebuie sa aiba doua calitati: sa aiba probleme rezolvabile in timp util, fara sa fie consumatoare de foarte mult timp si resurse. Si sa nu fie adictivi. Pentru ca adictiile lor sa nu devina ale voastre...

3. Jobul. Aici echilibrul este mai greu de gasit, dar nu imposibil, daca aveti un plan.

4. Hobby-urile de tot felul: vancante, lecturi, spectacole, filme, piese de teatru, cursurile de dans, cursurile de inot, cursurile de yoga, sportul care va face placere...etc...

Primavara vine si pleaca, astenia ramane... Doar voi puteti decide ca primavara sa va aduca ceea ce aduce pentru tot regnul animal si vegetal: energie, verdeata, bucurie, placere. Primavara este pentru a zburda, nu pentru a somatiza. Diferenta o face doar "sufletul".

Articol semnat de Constantin Cornea, Psihoterapeut & Coach

www.psievolution.ro

www.psihologconstantincornea.ro

#astenia de primavara, #psiholog Constantin Cornea , #Sfatul psihologului