China se afunda si mai tare in pierderi si trage in jos si Europa

Luni, 24 August 2015, ora 13:00
4862 citiri
China se afunda si mai tare in pierderi si trage in jos si Europa
Foto: Wikimedia

Socul prabusirii bursei din China declanseaza turbulente si in pietele de capital din Europa. Dupa ce indicele Shanghai Composite a inregistrat luni o cadere de 8,5%, bursele din Londra, Frankfurt si Paris au deschis in pierdere.

Panica manifestata de investitori s-a resimtit si in Asia, declinul inregistrat pe piata de capital din China fiind cel mai puternic din ultimii 8 ani. Volatilitatea pietelor este accentuata si de scaderea brusca a pretului petrolului, relateaza BBC.

Fara certitudini

Interventia autoritatilor de la Beijing in piata de capital nu a reusit sa asigure calmul investitorilor, chiar daca oficialii chinezi au recurs si la achizitionarea a 30% din actiunile companiilor locale prin intermediul fondului de pensii de stat.

"Se pare ca aluneca foarte repede in jos. Cred ca ne asteapta o perioada plina de incertitudine in viitorul apropiat", se arata alarmat David Madden, analist de piata pentru IG.

Temerile investitorilor legate de declinul pietelor de capital asiatice au fost exacerbate si de volumul redus al tranzactiilor de pe bursele europene, chiar daca acesta poate fi motivat si de sezonul de concedii in plina derulare.

La Londra, indicele FTSE a inregistrat o scadere de 2,6% in aceasta dimineata, in timp ce pe pietele din Franta si Germania declinul s-a ridicat la 3%.

Incertitudinea care domneste in privinta Chinei poate face ca redresarea pietei sa intarzie vreme de cateva saptamani, pana cand amatorii de chilipiruri isi vor face curaj sa speculeze prabusirea pretului actiunilor unor companii atractive.

Lichidare globala

Esecul guvernului chinez in a tempera nelinistea investitorilor era oarecum de asteptat.

Indicele Shanghai Composite a inregistrat un declin de 12% doar in cursul saptamanii trecute, dupa ce in iunie o alta prabusire brusca i-a redus valoarea cu 30%.

Instabilitatea din piata de capital din China a declansat un fenomen global de lichidare a stocurilor de actiuni.

Saptamana trecuta, pe piata americana, indicele Dow Jones a cazut cu 6%, in timp ce lovitura suferita de FTSE 100 la Bursa din Londra a fost de 5 procente, cel mai serios declin din cursul acestui an.

In acelasi timp, Banca Populara a Chinei este in plin proces de devalorizare a monedei nationale, in ultimele doua saptamani, yuanul pierzand 3% in fata dolarului american ca urmare a noii politici monetare aplicate in China.

Evenimentele din China ii fac pe investitorii europeni sa se teama ca o depreciere accentuata a yuanului va afecta competitivitatea marfurilor europene pe piata asiatica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#dezastru bursa China, #pierderi bursa China, #piete capital Europa, #lichidare actiuni , #Actiuni