Cum ne afecteaza tehnologia din jur calitatea vietii. Stiati ca...

Marti, 23 Iunie 2015, ora 05:30
9449 citiri
Cum ne afecteaza tehnologia din jur calitatea vietii. Stiati ca...
Foto: Flickr / bark / CC BY 2.0

Descoperirea electricitatii si aparitia luminii artificiale au declansat un proces de reducere a programului de somn, afirma autorii unui studiu stiintific la care au luat parte triburi din jungla argentiniana.

Cercetatori de la Yale, Harvard, Universitatea din Washington si cea din Quilmes-Conicet sustin ca rezultatele inregistrate demonstreaza ca industrializarea ne priveaza de o buna parte din odihna solicitata de organism, arata The Independent.

Restanti la somn

Studiul a fost efectuat in doua comunitati arhaice din jungla argentiniana. In cazul unuia dintre triburi, satul avea alimentare cu energie electrica, in timp ce membrii celeilalte comunitati nu dispuneau de acest avantaj.

Avand aceeasi apartenenta etnica si un trecut socio-economic asemanator, cele doua triburi sunt diferentiate doar de folosirea curentului electric.

Voluntarilor din cele doua triburi li s-au montat la incheietura mainii bratari inteligente care monitorizeaza starea de veghe si cea de somn a organismului.

Rezultatele au aratat ca programul de viata al membrilor celor doua comunitati difera radical, in special in timpul sezonului de iarna.

Pe timp de vara, membrii tribului din satul electrificat au dormit in medie cu 40 de minute mai putin decat "vecinii" lor pierduti in jungla. Pe timp de iarna, diferenta inregistrata in programul de somn al celor doua triburi a crescut la aproape o ora.

Studiul este printre primele care documenteaza relatia existenta intre accesul la surse artificiale de iluminat si orarul de odihna nocturna al populatiei.

"Rezultatele sugereaza ca oamenii din trecut beneficiau de perioade de odihna mai indelungate decat populatia din societatea industrializata de astazi", explica antropologul Eduardo Fernandez-Duque, co-autor al studiului.

"Cred ca este important sa continuam sa aratam ca in cadrul societatilor industriale se poate sa nu avem parte de tot programul de odihna de care avem nevoie", mai spune Fernandez-Duque.

Colegul sau de la Universitatea din Washington, Horacio de la Iglesia, crede ca studiul evidentiaza perfect evolutia societatii urmane.

"Intr-un fel, studiul nostru reprezinta un model a ceea ce s-a petrecut in societatile umane odata cu trecerea de la vanatoare si cules la societatea agricola si, ulterior, la cea industriala.

Toate efectele observate aici reprezinta la scara mica ceea ce se petrece intr-o societate industrializata, unde accesul la electricitate ne-a tulburat programul natural de odihna", spune cercetatorul.

Foto: Flickr / bark / CC BY 2.0

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#program natural odihna, #studiu program somn, #oboseala cronica, #efecte societate industrializata , #Sanatate publica