De la copil la om de business, intr-o saptamana

Sambata, 06 Septembrie 2014, ora 00:00
4548 citiri
De la copil la om de business, intr-o saptamana

Irina Nicoleta Scarlat, Co-Fondator si VP Executiv Akcees a pus bazele scolii de antreprenoriat Start Me Up, un proiect in cadrul caruia tinerii au sansa sa fie antreprenori pentru o saptamana.

Astfel, ei genereaza idei de afaceri cu potential si le transforma in concepte valide de business lucrand cu un trainer international si antreprenori si investitori consacrati din Romania.

La final, echipele isi prezinta ideile in fata juriului si primesc feedback, iar cele mai bune proiecte sunt premiate.

Cum s-a nascut ideea ajunsa deja la cea de a treia editie, ce invata tinerii din aceasta experienta si cat de usor este sa inveti sa devii antreprenor intr-o saptamana, explica Irina Nicoleta Scarlat, intr-un interviu acordat Business24.

Cum s-a nascut ideea de a face o scoala de antreprenoriat?

Atunci cand am pornit la drum cu Akcees am vrut sa le oferim tinerilor acces la resursele si cunostintele necesare pentru a deveni mai tarziu antreprenori. Astfel, proiectele noastre raspund unor nevoi concrete ale tinerilor care vor sa inceapa propriile afaceri si le ofera acestora oportunitati de networking (Idea Exchange), posibilitatea de a dezvolta competente si abilitati pe care nu le invata la scoala prin metode de educatie non-formala (Workshop Sessions), experienta profesionala de calitate (Career Leader), acces la modele si informatii relevante (revista Akcees) si, nu in ultimul rand, cunostintele necesare pentru a transforma o idee intr-o afacere de succes.

Start Me Up nu este un concept inovativ, iar proiectul este gandit folosind modelul bootcamp-urilor din Vest. Practic, e o saptamana intensa in care tinerii experimenteaza ce inseamna sa fii antreprenor si au ocazia sa interactioneze cu mentori, antrepreori si investitori cu experienta.

Ne puteti da un exemplu despre impactul pe care aceasta scoala l-a avut asupra vreunui absolvent?

49 de tineri selectati din peste 460 de aplicatii au participat la primele doua editii ale scolii de antreprenoriat. Acestia au generat 11 noi idei de afaceri cu potential si le-au dezvoltat ulterior lucrand alaturi de cei peste 30 de invitati speciali care le-au fost alaturi. Rezultatele inregistrate de absolventii primelor doua editii dupa finalizarea programului reprezinta o garantie a calitatii acestuia.

Astfel, Washescu, echipa castigatoare a editiei precedente a programului a obtinut o investitie de la Cristina Batlan (Fondator Musette Group si investitor) si a infiintat spalatorii automate pentru studenti in caminele din Moxa si Belvedere.

O poveste similara este si cea a lui Sebastian Maraloiu, absolvent al primei editii a scolii de antreprenoriat. Desi a renuntat la ideea pe care o dezvoltase alaturi de echipa sa la Start Me Up, Sebastian a pus ulterior bazele BlushR, startup care isi propune sa rezolve o problema fundamentala pentru tineri: frica de a fi respinsi de o persoana de sex opus. BlushR s-a numarat anul trecut printre echipele finaliste ale How to Web Startup Spotlight, competitie si program de mentorat adresat celor mai performante startup-uri din regiune, si, cateva luni mai tarziu, a fost admis in programul de accelerare Espark din Irlanda si a obtinut o finantare de 60.000 USD.

Exemplele de mai sus nu sunt singulare, iar multi dintre absolventii programului au pus in practica lectiile invatate si au pornit afaceri in domenii precum tehnologie, educatie, turism, comunicare sau antreprenoriat social.

Ce inseamna o astfel de scoala pentru orice tanar?

In primul rand o oportunitate de invatare experientiala. Tinerii participanti au astfel ocazia sa invete punand in practica notiunile teoretice si sa descopere astfel daca antreprenoriatul este o alternativa de cariera potrivita pentru ei.

Cum ati defini urmatoarea generatie de antreprenori?

Noua generatie de tineri antreprenori are acces la mult mai multe oportunitati decat generatiile anterioare. Datorita acestui lucru, sunt tineri motivati care au mare incredere in fortele proprii si cred ca vom vedea din ce in ce mai multi tineri care vor dezvolta afaceri de succces in urmatorii ani.

Cum credeti ca sunt priviti antreprenorii prezenti la scoala de antreprenoriat Start Me Up, prin ochii acestor tineri?

Prin ochii tinerilor participanti, invitatii la scoala de antreprenoriat Start Me Up sunt priviti ca niste modele. Am incercat sa aducem in fata lor antreprenori care sunt la randul lor tineri pentru a se putea regasi in povestile lor si a intelege ca daca au atitudinea potrivita pot reusi pe aceasta cale de la varste fragede.

Ce va asteptati sa vedeti la tinerii interesati de aceste burse?

Determinare, motivatie, dorinta de a schimba lumea. Beneficiarii burselor Start Me Up trebuie sa ne convinga ca isi doresc sa devina antreprenori si ca participarea la Start Me Up ii va ajuta sa faca primii pasi concreti in acest sens.

Cat de usor este sa inveti sa fii antreprenori intr-o saptamana? La ce sa se astepte cei care aplica?

Nu este usor sa inveti sa fii antreprenor intr-o saptamana si nu pretindem ca lectiile invatate in timpul programului sunt exhaustive. E insa o saptamana in care vor vedea ce inseamna cu adevarat sa fii antreprenor si vor invata care sunt pasii pe care trebuie sa ii parcurga pentru a genera idei de afaceri cu potential si a le transforma ulterior in afaceri de succes.

Ceea ce urmeaza dupa absolvirea scolii de antreprenoriat e mult mai dificil: o data ce se hotarasc sa isi puna ideile in practica vor avea de parcurs un drum lung si anevoios si se vor intalni cu greutati pe care nu le-au luat in considerare la inceput. Le vor depasi doar daca sunt cu adevarat motivati si au incredere in afacerea pe care o dezvolta.

Participantii trebuie sa se astepte la o saptamana de educatie experientiala in care vor lucra din greu, vor cunoaste oameni deosebiti si vor invata foarte multe lucruri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#scoala antreprenoriat, #scoala Start Me Up, #Irina Nicoleta Scarlat Akcees , #Antreprenori