Targ de carte romaneasca la Madrid

Joi, 29 Mai 2014, ora 17:07
1772 citiri
Targ de carte romaneasca la Madrid

Literatura romana este prezenta pentru a treia oara consecutiv la Targul de carte de la Madrid, prin standul organizat de Institutul Cultural Roman din capitala spaniola. La editia de anul acesta, cea de-a 73-a, care se desfasoara intre 30 mai si 15 iunie in parcul Retiro, este prezentata o adevarata vitrina a literaturii romane pentru publicul spaniol, dupa cum a declarat directorul ICR Madrid, Ioana Anghel.

La standul Romaniei, organizat de ICR Madrid in cadrul Targului, publicul spaniol va avea la dispozitie zeci de titluri - volume de literatura clasica si contemporana, de poezie, proza, eseuri, memorii - ale unor autori romani, traduse la edituri spaniole in ultimii zece ani.

"La a treia participare, prezenta literaturii romane este deja o traditie la Targul de carte din Retiro; la standul ICR Madrid vor exista zeci de titluri semnate de autori romani. Va fi o vitrina completa a literaturii romane pentru publicul spaniol, Targul constituind cea mai apropiata legatura intre autori si public", a declarat Ioana Anghel. Ea s-a referit mai ales la faptul ca Targul din Retiro este cel mai mare targ de carte din Spania cu vanzare si gandit in special pentru publicul larg.

La standul numarul 4, atribuit Institutului Cultural Roman, care a devenit deja o prezenta obisnuita pe aleea principala a Targului, cititorii pot achizitiona majoritatea volumelor de autori romani publicate in Spania in ultimii ani.

In plus, cu ocazia Targului, ICR Madrid organizeaza o dezbatere in jurul poeziei romanesti contemporane, cu participarea poetilor Denisa Comanescu si Nicolae Prelipceanu si a traducatoarei Catalina Iliescu Gheorghiu. La 5 iunie, intr-una dintre cele mai populare librarii din centrul capitalei, Tipos Infames, cei trei vor discuta cu publicul pe marginea antologiei "Miniaturas de tiempos venideros. Poesia rumana contemporanea", un volum bilingv elaborat de Catalina Iliescu Gheorghiu si publicat la editura Vaso Roto in 2013.

"Este un eveniment foarte important, pentru ca este vorba de o ampla antologie de poezie romaneasca contemporana publicata in Spania", precizeaza directorul ICR Madrid. Volumul prezinta o selectie de autori consacrati, precum Ileana Malancioiu, Denisa Comanescu, Ana Blandiana, Nicolae Prelipceanu, Mircea Cartarescu, dar si poeti romani foarte tineri.

Targul va fi inaugurat vineri, 31 mai, de Infanta Elena, fiica cea mare a regilor Spaniei. Aflat la cea de-a 73-a editie, este unul dintre cele mai importante evenimente culturale din capitala spaniola. In fiecare an, la sfarsitul lunii mai, Parcul Retiro din centrul capitalei spaniole este umplut, vreme de trei saptamani, de carti si activitati literare. Pentru editia din acest an, au fost montate 364 de standuri care vor gazdui oferte propuse de librarii, institutii oficiale, distribuitori si editori locali sau din afara Madridului.

#targ carte Madrid, #literatura romana, #autori carti , #Literatura