Aproape 20% dintre romani nu castiga suficient pentru a-si asigura traiul - raport CE

Marti, 28 Ianuarie 2014, ora 16:35
1754 citiri
Aproape 20% dintre romani nu castiga suficient pentru a-si asigura traiul - raport CE

Aproape 20% dintre angajatii din Romania nu castiga un salariu suficient pentru a-si asigura traiul, cel mai ridicat procentaj din Uniunea Europeana, cauzat in principal de deficiente structurale care persista dinainte de criza, potrivit unui raport al Comisiei Europene (CE).

Romania (19%), Grecia (15%), Italia si Spania (cate 12%) inregistreaza cele mai ridicate procentaje de adulti care au un loc de munca, dar traiesc la limita saraciei, fata de 9% la nivelul UE, potrivit raportului pregatit de Directoratul pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune din cadrul CE.

In timp ce in Italia si Spania situatia s-a agravat in special in urma crizei financiare globale din 2008 si a crizei datoriilor de stat, in Romania si Grecia fenomenul are natura structurala, numarul angajatilor care castiga insuficient fiind relativ ridicat si inaintea turbulentelor economice care au maturat Europa.

Astfel, in Romania, ponderea celor cu venituri insuficiente in numarul total de angajati a crescut cu doua puncte procentuale in perioada 2008-2012, in timp ce Italia a inregistrat o crestere de trei puncte procentuale.

Printre factorii care genereaza aceasta situatie se numara oferta scazuta de locuri de munca, care determina multe persoane sa accepte contracte part-time, salariile scazute sau structura familiala. Ponderea angajatilor cu jumatate de norma (part-time) este mai mare in randul celor cu venituri insuficiente decat in restul bazei de angajati. Persoanele care castiga sub necesitati lucreaza de asemenea, in medie, mai putine ore.

Productivitatea si costul fortei de munca pentru angajator influenteaza si ele angajaarile si nivelul salariilor.

Astfel, multe dintre statele membre UE care au aderat dupa 2004, spre exemplu Romania, Ungaria si Estonia, au inregistrat cresteri rapide, probabil nesustenabile, ale costului fortei de munca, noteaza CE. In aceste tari, cresterea costului muncii a fost determinata in principal de majorarea salariilor, insotita de o evolutie foarte slaba a productivitatii, chiar negativa in Romania si Ungaria, se arata in raport.

Consolidarea fiscala a afectat negativ angajarile

Totodata, consolidarea fiscala - masurile de austeritate - a afectat negativ angajarile, in special in economiile mai putin dezvoltate din sudul Europei.

Angajatii cu salarii insuficiente reprezinta mai mult de jumatate din populatia saraca a Romaniei. Romania inregistreaza totodata, la nivelul UE, cel mai scazut numar de persoane care traiesc in gospodarii sub pragul saraciei unde niciun membru nu are loc de munca.

Veniturile din munca acopera aproximativ 80% din necesitatile angajatilor cu salarii insuficiente, diferenta fiind completata din trasferuri sociale si pensiile parintilor.

Salariile reduse si povara fiscala ridicata incurajeaza munca la negru, care reprezinta cea mai mare parte din economia subterana. Romania are cea mai extinsa economie subterana din UE raportat la marimea economiei, reprezentand 28,4% din PIB, potrivit datelor CE.

Somajul din UE a ajuns anul trecut la aproape 11%, depasind 12% in zona euro, cu rate ingrijoratoare de peste 25% in Grecia si Spania. Numarul somerilor depaseste 26,5 milioane la nivelul Uniunii Europene.

Milioane de oameni au renuntat sa-si mai caute de munca si ingroasa randurile somerilor fara sa apara in statisticile oficiale, care desi indica un somaj record nu reflecta in totalitate gravitatea consecintelor sociale ale crizei datoriilor de stat, potrivit unei analize Bloomberg.

Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat recent ca somajul din zona euro este inca la cote foarte ridicate si impune adoptarea de reforme structurale.

Somajul in randul tinerilor este de asemenea o urgenta in UE. La nivelul Europei, unu din patru tineri (sub 25 de ani) sunt in prezent someri, cel mai ridicat nivel de la adoptarea monedei unice. In Grecia si Spania, procentajul ajunge la 50-60%.

Din punct de vedere politic, nu exista vreo problema mai exploziva, mai periculoasa si mai destabilizatoare decat sa ai o intreaga generatie de tineri foarte frustrati, a afirmat recent secretarul general al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, Angel Gurria.

#salariu angajati, #angajati romani, #locuri munca romania , #Locuri de munca in Romania