Tradeville: Estimari privind evolutia principalelor companii listate la Bursa in 2014

Luni, 23 Decembrie 2013, ora 14:12
3027 citiri
Tradeville: Estimari privind evolutia principalelor companii listate la Bursa in 2014

Premisele macroeconomice sunt favorabile Romaniei in 2014. Productia industriala isi consolideaza tendinta ascendenta a ultimelor luni, deficitul de cont curent este redus, iar exporturile ar trebui sa beneficieze de revirimentul zonei euro, principalul partener comercial.

Incurajata de nivelul scazut al inflatiei, Banca Nationala semnalizeaza ca va continua ciclul de relaxare monetara inceput in 2013, randamentele titlurilor de stat raman in apropierea unor minime istorice, iar cursul de schimb este stabil.

In acest context, Bursa de Valori Bucuresti ar trebui sa atraga atentia investitorilor, se arata in raportul TradeVille referitor la o serie de companii individuale, despre ale caror actiuni considera ca ar avea potential de apreciere pe parcursul lui 2014.

Activitatea Coca-Cola, mai putin sensibila la ciclurile economice

Coca-Cola detine unul dintre cele mai puternice branduri din lume, un sistem de distributie bine gandit si un portofoliu vast de bauturi racoritoare, fiind cel mai mare jucator din acest sector.

Activitatea companiei este mai putin sensibila la ciclurile economice, titlurile sale putand astfel sa fie incadrate in categoria de investitii defensive. Totusi, compania are un potential semnificativ de dezvoltare pe termen mediu si lung.

Pe langa acestea, Coca-Cola are un istoric foarte bun privind cresterea dividendelor distribuite catre actionari sau recompensarea acestora prin programe de rascumparari de actiuni, argumente care au facut compania sa fie printre preferatele lui Warren Buffett.

Viziunea publicata in 2009 tintea obiective indraznete, precum dublarea cantitatii de bauturi vandute pana in 2020, dar si o evolutie similara a veniturilor in aceeasi perioada. Desi parea un obiectiv greu de atins, cresterea volumului vandut in tarile emergente, unde consumul de bauturi racoritoare este mult sub media tarilor dezvoltate, si diversificarea portofoliului de produse in celelalte regiuni ar putea aduce aceasta dinamica.

Desi rezultatele din ultimele trimestre nu s-au ridicat la nivelul asteptarilor, consideram consolidarea actuala a titlurilor Coca-Cola ca pe o oportunitate perfecta de achizitionare, cu ideea ca actiunile isi pastreaza statutul de investitie de siguranta in orice context economic, precum si potentialul de a genera randamente multumitoare pe termen lung. Urmarim din aceasta perspectiva pretul tinta rezultatul in urma consensului analistilor Reuters, respectiv 45 USD/actiune.

Electroaparataj are o expunere buna la un potential reviriment al cheltuielilor industriale

Compania Electroaparataj (ELJ) produce echipamente si instalatii electrice si presteaza servicii industriale (prelucrari, finisaje si montaj), avand astfel o expunere buna la un potential reviriment al cheltuielilor industriale din tara noastra si de la nivel european.

Perfromantele financiare la nivelul ultimilor cinci ani au fost oscilante, iar in T3/2013 compania a raportat pierderi (desi situatia se datoreaza in principal inregistrarii contabile a diminuarii stocurilor de produse finite si semifabricate).

Totusi, Electroaparataj are lichiditate excedentara (test acid in mod constant supraunitar) si un grad de indatorare care oscileaza intre 15 si 20%. Ca atare, in cazul imbunatatirii mediului economic, rezultatele ar putea deveni puternic pozitive, mai ales daca s-ar utiliza si levierul financiar (un grad mai mare de indatorare).

Apreciem nivelul guvernantei corporative ca fiind mediu. Pe de-o parte, prezenta unui actionar majoritar diminueaza problema de agent, pe de alta interesele actionarilor minoritari ar putea avea de suferit. Din considerente de etica, dorim sa precizam ca actionarul majoritar in cauza (Broadhurst Investments Limited) este o companie afliliata indirect cu Tradeville. In ultimii 5 ani compania nu a distribuit dividende.

Un ultim considerent ar fi cel al lichiditatii foarte scazute a actiunilor ELJ din ultimii ani. Astfel, consideram ca o investitie in titlurile acestei companii trebuie dimensionata in functie de lichiditatea din piata secundara: fie se limiteaza la 20% din volumele medii zilnice, fie se ia in considerare o prima importanta de lichiditate.

Apcarom, bine situat, datorita aprecierilor favorabile privind transoportul feroviar

Avand in vedere aprecierile privind mediul mai degraba favorabil pentru transporturile feroviare din tara noastra si din Europa, Apcarom (VAE) este bine situat ca producator de echipamente pentru calea ferata.

In fapt, conjunctura este una pozitiva pentru intregul grup VAE, lucru care rezulta si informatiile transmise in presa, in care acestia citeaza mediul economic favorabil.

Gradul de indatorare a crescut in ultimele 18 luni de la 17% la 53% (in T3/2013 fata de T1/2012). Acest lucru s-a facut in cea mai mare parte pe fondul indatorarii intra-grup pe termen scurt si, mai putin, pe baza subventiilor de investitii.

Cum indicatorul Test acid este supraunitar (valoarea optima fiind considerata a fi 0.7), apreciem acest lucru ca pe o decizie de utilizare a levierului financiar in vederea sustinerii activtatii comerciale. In parte strategia pare sa fi functionat: cifra de afaceri a crescut cu 31% in T3/2013 fata de T3/2012. Desi rezultatul final nu are nici pe departe acelasi avans spectaculos, cum compania a avut profit in ultimii 5 ani incheiati putem specula ca aceasta masura este, totusi, de bun augur.

Opinam ca nivelul de guvernanta corporativa este unul mediu spre bun, avand in vedere implicarea unui grup international cunoscut care detine peste 90% din actiunile companiei. In acest sens actionarii minoritari, desi neavand un cuvant foarte greu de spus, s-au putut bucura in ultimii 3 ani de dividende cu randamente rezonabile (ultimul fiind de 9.4% brut).

Din pacate, si in cazul acestor actiuni, lichiditatea din piata poate fi o problema, in acest sens investitorii interesati trebuind sa ia un calcul prima de lichiditate corelata la profilul lor de risc.

OMV Petrom (SNP), profitabilitate in crestere

Perspectivele pentru sectorul energetic sunt favorabile, in ciuda unor posibile turbulente pe termen scurt legate fie de reglemetari fiscale, fie de componenta geopolitica. Recent au intervenit si unele stiri pozitive in acest sens, dupa ce s-au anuntat posibile facilitati pentru companiile petroliere de catre statul roman. In acest context, desi vanzarile unor pachete importante ar putea genera volatilitate in pretul actiunilor OMV Petrom, consideram ca o astfel de investitie merita atentia investitorilor.

Principalele argumente in acest sens sunt: SNP este cel mai mare producator de titei din Europa Centrala si de Est (exceptand Rusia); profitabilitatea sa este in crestere, iar situatia financiara este solida; beneficiile potentiale importante ale explorarilor din Marea Neagra si ale liberalizarii pietei gazelor, respectiv diversificarea activitatii catre generarea de energie, inclusiv din surse neconventionale.

La toate acestea se adauga si o guvernanta corporativa peste media pietei locale si anvergura fiscala necesara pentru a putea negocia direct cu statul (Petrom este unul dintre cei mai mari platitori de taxe si impozite din Romania). Imaginea in privinta SNP este una pozitiva.

Antibiotice a dovedit, un ritm de crestere superior altor companii farmaceutice generice

Antibiotice (ATB), unul dintre cei mai importanti producatori autohtoni de medicamente generice, a dovedit, potrivit Cegedim, un ritm de crestere superior altor companii farmaceutice generice. ceasta companie tinde sa se alinieze nivelului de dezvoltare a sectorului similar european.

Emitentul are o strategie de dezvoltare elaborata anul trecut pentru perioada 2012-2016, bazata pe cresterea exporturilor, pe care, cu mici ajustari, pana in prezent a si respectat-o si despre care credem ca va fi urmata si in 2014.

Reinnoirea avizului favorabil dat de catre autoritatea de reglementare in domeniu din SUA (FDA) continua sa produca efecte prin marirea exporturilor, iar compania a devenit anul acesta lider mondial in exportul de Nistatina, avansand de pe pozitia secunda. Astfel, reuseste sa obtina incasari din exporturi care contrabalanseaza arieratele de pe piata interna.

La acestea se adauga portofoliul diversificat de produse, multe cu preturi accesibile, iar pentru unele dintre ele are avantajul de a fi unic producator.

Performantele financiare in T3 2013 au fost sub asteptari, explicatia managementului fiind reorientarea structurala a activitatii, care urmareste obtinerea de rezultate cat mai uniforme de-a lungul celor patru trimestre.

Compania are lichiditate excedentara si un grad de indatorare in scadere.

Tradeville estimeaza si pentru 2014 mentinerea politicii de a oferi dividende actionarilor, inceputa in urma cu cativa ani.

Zentiva, posibil sa depaseasca obiectivele financiare din 2013

In primele 9 luni ale anului 2013, Zentiva a realizat in proportie de 81% cifra de afaceri bugetata pentru anul in curs si de 78% profitul net, existand premisele depasirii acestor tinte pana la finele anului.

Compania are lichiditate excedentara si un grad de indatorare redus, care ii permit punerea in aplicare a planului de dezvoltare pe 5 ani elaborat in 2012, plan care vizeaza cresterea productiei cu 50% cu ajutorul unor investitii cifrate la 9 mil euro si vanzarea la export a 50% din volumele produse.

In raport se apreciaza ca poate fi imbunatatit nivelul guvernantei corporative. In septembrie 2013, emitentul a incheiat cu societatea-mama (Sanofi SA) un contract de management al lichiditatilor, care include nu doar un sistem centralizat de management al lichiditatilor, ci si operatiuni de compensare si de hedging valutar in cadrul grupului. Astfel, pare sa se fi incheiat seria imprumuturilor acordate de emitent intragrup la rate scazute ale dobanzii.

De asemenea, se extimeaza mentinerea politicii de a oferi dividende actionarilor inceputa in urma cu cativa ani si pastrarii si in 2014 a valorii dividendelor cel putin la nivelul anului curent. Un ultim considerent ar fi cel al lichiditatii scazute a actiunilor SCD, factor care trebuie luat in calcul in dimensionarea zilnica a unei investitii in aceste titluri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#actiuni bursa, #economie romania , #Actiuni