Medicina personalizata - economii de milioane de dolari si mii de pacienti salvati

Miercuri, 04 Septembrie 2013, ora 13:46
2348 citiri
Medicina personalizata - economii de milioane de dolari si mii de pacienti salvati
Ariadna Avram, CEO Personal Genetics

Medicina personalizata reprezinta medicina viitorului, fapt demonstrat de interesul tot mai mare atat din partea specialistilor, cat si din partea pacientilor. Medicina personalizata presupune o schimbare fundamentala a modului de organizare a sistemului de sanatate.

"Medicina personalizata si medicina preventiva reprezinta o adevarata provocare, dar si o necesitate, generate de problemele financiare cu care se confrunta sistemul medical romanesc. Un sistem de preventie care sa aiba la baza testarea genetica poate genera in anumite patologii scaderea substantiala a cheltuielilor bugetare" a declarat Ariadna Avram, CEO Personal Genetics.

Chiar daca este un concept nou pentru Romania, Personal Genetics inregistreaza deja un istoric in medicina personalizata.

"De la deschiderea centrului si pana in prezent mii de pacienti au beneficiat de experienta noastra, de rezultatele testelor efectuate de noi - teste pentru identificarea cancerului pulmonar cu celule non-mici, cancerului colorectal, leucemiei mieloide cronice, leucemiei acute limfoblastice, sindroamelor mieloproliferartive, riscului de cancer de san si de ovar ereditar." a mai adaugat Ariadna Avram.

Studiile arata ca, daca femeile diagnosticate cu cancer de san ar efectua un test genetic inainte de a incepe tratamentul s-ar face cu 34 % mai putina chimioterapie.

In plus, peste 17.000 de accidente vasculare cerebrale ar putea fi prevenite anual, daca s-ar efectua un test genetic care sa evalueze raspunsul pacientului la terapia cu anticoagulante. Totodata, s-ar economisi anual circa 600.000.000 USD daca pentru pacientii cu cancer colorectal metastazic s-ar testa statusul mutational al genei KRAS inainte de inceperea tratamentului.

In cadrul conferintei "Medicina Personalizata - Noi perspective pentru pacientul roman"a fost inaugurat oficial primul Centru privat de genetica medicala din Romania, o investitie de peste 2 milioane de euro.

Centrul se regaseste in reteaua mondiala a centrelor care utilizeaza platforme de secventiere genomica de mare capacitate (World Map of Next Generation Sequencers). Platforma GS FLX 454, a fost utilizata pentru secventierea genomului lui James Dewey Watson, laureat al premiului Nobel, cel care a descoperit structura ADN impreuna cu Francis Crick.

#medicina personalizata medici, #medici Romani specialisti, #medicina alternativa , #Manageri spitale