Afacere de mare succes in Spania: Datornicii sunt facuti de ras in public

Sambata, 10 August 2013, ora 09:55
2745 citiri
Afacere de mare succes in Spania: Datornicii sunt facuti de ras in public

Recesiunea prelungita din Spania, a cincea mare economie din Europa, care inca se resimte dupa prabusirea pietei imobiliare, a reprezentat o oportunitate uriasa pentru o anumita companie. El Cobrador del Frac vinde rusine: creditorii pot apela la serviciile companiei pentru a face de ras datornicii.

Spania a fost zguduita in acest an de mai multe scandaluri de coruptie vizand lideri politici si influenti oameni de afaceri, cuvantul cheie pentru protestatarii indignati fiind nerusinarea. O companie a reusit insa sa transforme rusinea intr-o afacere de mare succes, bucurandu-se de prosperitate nesperata in aceste vremuri tulburi.

"El cobrador del frac", sau recuperatorul in frac, ii urmareste pe marii datornici in drumurile lor zilnice cu unicul scop de a-i face de ras.

Astfel, un barbat imbracat in frac negru, cu joben negru, servieta neagra si ochelari de soare opaci, cu lentile negre, apare in fata biroului si locuintei datornicului sau vine langa masa acestuia la restaurant, indicand astfel celor din jur ca acea persoana nu si-a respectat contractele semnate.

"Figura cobradorului este bine cunoscuta, el nu trebuie sa spuna nimic. Tot ce trebuie sa faca este sa stea acolo. Nu i se adreseaza niciodata subiectului. Doar ii inmaneaza o carte de vizita", comenteaza pentru The Guardian Juan Lorca, manager al departamentului din Barcelona al companiei El Cobrador del Frac, care si-a deschis numeroase sucursale in Spania si Portugalia si vaneaza de 25 de ani datornicii.

Afacerea prospera pe masura ce economia se prabuseste

Afacerile companiei au crescut cu 40% in ultimii cinci ani, dupa un val de falimente in economia spaniola.

"Suntem una dintre putinele companii spaniole care se bucura de cresterea afacerilor", spune Lorca.

Ideea a aparut in Ecuador, unde un grup de oameni de afaceri au decis sa-si faca de ras datornicii angajand un barbat sa ii urmareasca deghizat in gaina.

Alte companii concurente aparute in Spania pe trena El Cobrador del Frac trimit oameni deghizati in calugari, ursi sau toreadori. Elementul comun al costumatiilor este servieta neagra.

Lorca spune ca aproape toti clientii sai sunt companii care incearca sa-si recupereze banii de la alte firme. Creanta minima necesara pentru a contracta serviciile recuperatorilor in frac este de 1.000 de euro, iar compania are un departament special care se ocupa de datorii mai mari de 100.000 euro.

"Avem clienti care au de incasat milioane, iar aceste cazuri se inmultesc", noteaza omul de afaceri.

Rata de recuperare: 80%

Compania lucreaza fie cu un comision fix, fie pe baza unui procent din sumele recuperate, si se lauda cu o rata de succes de 80%.

Firmele de profil nu sunt constranse inca de reglementari, dar metodele lor pot constitui hartuire.

Constient de aceste critici, Lorca sustine ca El Cobrador del Frac nu urmareste decat "persoane care au posibilitatea sa-si plateasca datoriile, dar aleg sa nu o faca".

"Nu urmarim oameni care nu au bani, ci spre exemplu pe cei pe care ii banuim ca si-au ascuns banii in firme paravan", afirma el.

El Cobrador del Frac considera ca tocmai metodele neconventionale atrag clienti, satui de procese indelungate si costisitoare in justitie si de labirintul birocratic.

"Chiar si cei mai nerusinati oameni se vor regasi la un moment dat intr-o situatie in care nu vor dor sa apara el cobrador. Asa ca ne trimitem omul atunci cand poate provoca cele mai mari pagube, de obicei la birou, in special in zile cand sunt programate intalniri cu furnizori, clienti sau finantatori. De obicei, atunci cedeaza", explica directorul El Cobrador del Frac.

#recuperari creante Spania, #vanzatorii rusinii Spania , #Stiri Credite