Brokerii propun reducerea comisioanelor pentru tranzactiile cu actiuni la BVB, cu 16%

Marti, 09 Aprilie 2013, ora 11:45
1799 citiri
Brokerii propun reducerea comisioanelor pentru tranzactiile cu actiuni la BVB, cu 16%

Asociatia Brokerilor si cinci firme de brokeraj propun actionarilor BVB scaderea cu 16% a comisioanelor percepute de Bursa la tranzactiile cu actiuni si sa respinga schimbarea politicii de tarifare care presupune o cota fixa lunara si reducerea comisioanelor variabile.

Propunerea a fost transmisa luni Bursei de Valori Bucuresti, in ultima zi in care putea fi completata ordinea de zi a celor doua adunari generale ale actionarilor programate pentru 24/25 aprilie.

In urma cu aproape o luna, adunarea generala extraordinara a actionarilor nu s-a intrunit din lipsa de cvorum, pentru modificarea politicii tarifare a BVB, care prevedea scaderea comisioanelor variabile din valoarea tranzactiilor si introducerea unui tarif fix lunar de 3.500 lei. Atunci au fost prezenti actionari care detineau 40,15% din titluri, iar cvorumul minim este de 50% la a doua convocare.

Desi AGA pentru modificarea comisioanelor nu s-a intrunit in 13/14 martie, Consiliul de Administratie al BVB a pus din nou propunerea pe ordinea de zi a unei noi adunari generale.

Modificarea politicii de tarifare a determinat controverse atat intre membrii Consiliului de Administratie al Bursei, cat si intre firmele de brokeraj. Brokerii mici au sustinut ca noua modalitate de tarifare le va creste costurile si, intr-un final, vor fi nevoiti sa iasa din piata, in timp ce firmele mari de brokeraj au sustinut aceasta propunere, avand in vedere ca pentru ele cheltuielile urmau sa scada.

Asociatia Brokerilor, al carei presedinte este Dan Paul, actual vicepresedinte al BVB, a anuntat ca se va opune schimbarii politicii de tarifare inca dinainte de AGA din martie. Noua politica de tarifare a fost contestata chiar din luna decembrie a anului trecut, cand Bursa a avut discutii cu brokerii privind schimbarea comisioanelor.

O alta propunere a Asociatiei Brokerilor si a celor cinci firme de brokeraj pentru AGA din 24/25 aprilie este ca Bursa sa participe cu 10 milioane lei la majorarea capitalului social al Casei de Compensare Bucuresti si, totodata, ca actionarii sa imputerniceasca administratorii BVB sa suplimenteze aceasta suma cu cel mult 5 milioane lei, in functie de decizia AGA de la Casa de Compensare Bucuresti.

#tranzactii actiuni BVB, #brokeri Bursa Bucuresti, #comisioane tranzactii bursa, #AGA BVB , #Burse de valori