FP: Listarea la Bursa de Valori din Varsovia, printre prioritati

Duminica, 30 Septembrie 2012, ora 11:41
1897 citiri
FP: Listarea la Bursa de Valori din Varsovia, printre prioritati
Foto: ziuaveche.ro

Managerul de Fond al Fondului Proprietatea (FP), Greg Konieczny, a declarat ca, pe termen scurt, prioritatile in ceea ce priveste Fondul sunt realizarea celui de-al doilea program de rascumparare a actiunilor proprii si listarea cu succes la Bursa de Valori din Varsovia.

Totodata, pe termen mediu si lung va fi continuata incurajarea activa a autoritatilor si a conducerilor companiilor sa implementeze planurile de introducere a managementului profesionist in companiile de stat.

"Prioritatile noastre pe termen scurt continua sa fie realizarea celui de-al doilea program de rascumparare al actiunilor proprii si listarea cu succes la Bursa de Valori din Varsovia (BVV). Pe termen mediu si lung, vom continua sa incurajam activ autoritatile si conducerile companiilor sa implementeze planurile de introducere a managementului profesionist in companiile de stat. Cu privire la planul de privatizari al Romaniei, speram, desigur, ca in prima jumatate a anului 2013 sa se desfasoare cateva oferte publice initiale importante, fapt care ar transmite un semnal pozitiv pietei", a precizat Greg Konieczny, intr-un comunicat de presa.

Franklin Templeton Investment Management Limited aniverseaza doi ani de la preluarea mandatului de manager de investitii si administrator unic al Fondul Proprietatea.

"De cand am inceput sa administram Fondul, in urma cu doi ani, avand in vedere detinerile din portofoliu pe care le-am mostenit, am demarat, inevitabil, un proces de transformare a modului in care sunt conduse companiile de stat. Acest proces nu a fost lipsit de greutati, dar am facut mari progrese in aducerea pe agenda publica a unor subiecte importante, cum ar fi guvernanta corporativa, privatizarile prin listarea la bursa si managementul profesionist. Cu ajutorul Guvernului, al autoritatilor de reglementare a pietei si al comunitatii de investitii, ne asteptam cu siguranta ca, in viitorul apropiat, aceste obiective sa fie realizate deplin, deoarece sunt decisive pentru atingerea potentialului companiilor de stat din Romania, inclusiv al celor din portofoliul Fondului", a mai spus Konieczny.

La randul sau, presedintele executiv al Templeton Emerging Markets Group, Mark Mobius, a declarat ca succesul Fondului depinde intr-o mare masura de reforma companiilor de stat.

"Asteptam cu interes accelerarea programului de listari la bursa al Guvernului si implementarea managementului profesionist, care ar trebui sa contribuie la cresterea performantelor acestor companii. Ne pastram neschimbat angajamentul de a realiza listarea secundara la Bursa de Valori din Varsovia, aprobata de actionari in data de 27 iunie 2012. O listare secundara ar fi un important pas inainte in directia cresterii vizibilitatii in Europa de Est a unor companii romanesti foarte eficiente si bine conduse. Credem cu tarie ca succesul Fondului se va reflecta pozitiv asupra atractivitatii Romaniei ca destinatie de investitii pentru comunitatea internationala", a mentionat Mobius.

Lansat in decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despagubirea cetatenilor romani ale caror proprietati au fost confiscate de fostul regim comunist. In urma licitatiei internationale anuntate in decembrie 2008, Franklin Templeton Investments a preluat oficial rolul de manager de investitii si administrator unic al Fondului pe 29 septembrie 2010.

Fondul este o companie de investitii de tip inchis, iar obiectivul sau investitional este aprecierea pe termen lung a capitalului prin investitii in principal in actiuni romanesti.

Franklin Templeton si-a stabilit un birou in Bucuresti in mai 2010, cu o echipa de 27 de angajati, incluzand 6 specialisti locali in investitii sprijiniti de cei peste 40 de manageri de portofolii si analisti din cadrul echipei largite a Templeton Emerging Markets.

#Fondul Proprietatea listare Varsovia, #listare bursa Varsovia, #prioritati Fondul Proprietatea , #Burse de valori