Aderarea Romaniei la zona euro: 2024, o tinta mai realista

Vineri, 31 August 2012, ora 09:01
4102 citiri
Aderarea Romaniei la zona euro: 2024, o tinta mai realista

Aderarea Romaniei la zona euro ramane o tinta a guvernantilor, in ciuda situatiei economice actuale a tarilor care fac parte din uniunea monetara, dar si a evolutiei situatiei din tara. Cat de probabil este insa un astfel de scenariu si mai ales respectarea tintelor impuse pana in 2015?

Pe langa criteriile stricte pe care Romania ar trebui sa le indeplineasca pana in 2015, liderii Uniunii Europene ar trebui sa ne permita accesul in zona euro. Daca inainte totul depindea de noi, acum situatia Greciei si Portugaliei, care au aderat la zona euro inainte de a fi pregatite complet, poate fi data ca exemplu si folosita ca scuza pentru blocarea accesului Romaniei in uniunea monetara.

"In primul rand as spune ca dincolo de intrebarea "daca e o idee buna sau nu", e problema daca e o idee realizabila. Nu stiu in ce masura felul in care au fost primite in zona euro anumite state, precum Grecia si Portugalia, se va mai repeta intr-un viitor apropiat, inclusiv in privinta Romaniei", a declarat pentru Business24 analistul financiar Constantin Rudnitchi.

Analistul economic Ionel Blanculescu este de parerea ca o tinta mai realizabila pentru aderarea Romaniei la zona euro, este 2024, acelasi an care reiese si din analizele unor mari banci de investitii, bazate pe "performantele" economiei noastre. "Tinta asumata e nerealista si probabil ca vom asista la o mutare a tintei in prima faza la 2018 si in a doua faza la 2024, care din toate analizele rezulta ca Romania ar putea pana la momentul acesta planul de convergenta nominala", a declarat Blanculescu pentru Business24.

Aderarea, cu bune si cu rele

In primul rand, spune analistul economic, aderarea presupune realizarea unui plan de convergenta nominal, care inseamna aducerea indicatorilor monetari si bugetari la nivelul cel mai performant din UE, incepand cu nivelul PIB, a ponderii datoriei publice in PIB, performanta cursului de schimb si stabilitatea acestuia.

Cei doi ani petrecuti in "antecamera" zonei euro ajuta oficialii sa constate daca tara respectiva are capacitea de a trece, efectiv, la moneda europeana, si daca ar putea rezista impactului unei astfel de schimbari.

Cu toate acestea, in afara de planul de convergenta nominal, in tratatul de aderare se mentioneaza si un al doilea plan, care e mai important, dar nu este obligatoriu, el fiind mult mai dificil de atins.

"Noi avem acum un nivel al datoriei in PIB corespunzator, de un deficit corespunzator, dar structural, economia tarii e pe butuci. Poti sa indeplinesti planul nominal, dar la cel real vei constata ca esti la ani lumina de zona euro", a declarat Blanculescu.

In ceea ce priveste criteriile tratatului de la Maastricht, care trebuie respectate inainte de aderare, exigenta va fi maxima si posibilitatea introducerii unor noi conditionalitati exista, mai ales dupa criza economica.

"Aceasta se confrunta acum cu o gramada de probleme si exista teama ca sosirea in spatiului euro a unor noi state sa nu agraveze problemele in loc sa le rezolve. Desi in Romania, in acest an aproape de zona euro, indeplineste o buna parte dintre criterii, aderarea la zona euro mi se pare destul de departe", spune Rudnitchi.

Pe de alta parte, Blanculescu considera ca Romania nu va fi pregatita de aderare in 2015, asa cum nu a fost pregatita nici de integrarea in UE in 2007. "Vedem dupa cativa ani de zile care e realitatea, ca Romania in loc sa absoarba bani de la UE, e contributor net, ea platind mai mult prin cotizatii. A fost o aderare prematura", a spus Blanculescu.

Aderarea ar implica si o modificare a raportului dintre Romania si Uniunea Europeana, care, spune Blanculescu, in ultimele luni, odata cu scandalul politic din tara, a fost foarte clar. "Am constatat dimensiunile relatiei dintre Romania si Uniunea Europeana cand acest for a ordonat guvernului un program in 11 puncte, a ordonat renuntarea la anumite schimbari legislative facute, revenirea la o anumita situatie - a lasat sa se vada dimensiunile relatiei dintre Romania si UE", a spus analistul. El a adaugat ca un stat care e in afara uniunii, executa tot ce ordona Uniunea Europene, in timp ce un stat din interiorul zonei este rugat sa indeplineasca cerintele respective. "In acest sens, e mai bine sa fii in interiorul acestei uniuni."

"Sunt argumente si pro si contra pentru aderare. Contra e celebra formula care spune ca decat sa intram in zona euro nepregatiti, mai bine nu intram. In spatele acestei formule se ascund lucruri mult mai complicate si trebuie o analiza serioasa pentru a vedea cat de pregatita este economia romaneasca sa intre in zona euro", mentioneaza Rudnitchi.

Conform acestuia, Romania este pregatita partial pentru aderare, in prisma anilor care au trecut de la intrarea in Uniunea Europeana. "Ei sunt deja exportatori pe pietele europene, economia romaneasca e aproape dependenta de tarile din uniunea monetara. Din acest punct devedere, nu vad sa aduca socuri foarte mari pentru ca exista un soi de integrare cel putin la nivelul comercial", a spus analistul.

In plus, in ciuda crizei economice cu care se confrunta tarile din zona euro, aderarea la aceasta uniune monetara ne-ar fi benefica datorita echilibrarii pietei muncii locale si a pachetelor salariale, dar si din punctul de vedere al relatiilor comerciale dintre Romania si statele din jur, de care oricum depindem, peste trei sferturi din exporturi si importuri fiind realizate cu tari din zona euro.

#aderare romania zona euro, #aderare zona euro, #integrare Romania zona euro, #tinta integrare Romania zona euro , #Zona euro