Salonul de Carte Bookfest 2012 s-a deschis Romexpo. Vezi programul

Miercuri, 30 Mai 2012, ora 17:42
2590 citiri
Salonul de Carte Bookfest 2012 s-a deschis Romexpo. Vezi programul

Salonul de Carte Bookfest 2012 a fost deschis miercuri, la complexul Romexpo din Capitala.

Cea de-a VII-a editie a Salonului International de Carte Bookfest, organizata de Asociatia Editorilor din Romania, sub egida Federatiei Editorilor din Romania, se desfasoara in pavilioanele C1-C5, din complexul expozitional Romexpo.

In seara primei zile de Bookfest, intre orele 20.30 si 23.30, salonul se muta la sediul Fundatiei Lowendal, unde vor avea loc lecturi cu ocazia Noptii Literaturii Europene.

Din partea tarii invitate, si-au confirmat prezenta la intalnirea cu vizitatorii Bookfest 2012 producatorul si moderatorul de emisiuni culturale Bernard Pivot, autorii Michel Houellebecq, Nedim Gursel, Sylvie Germain, Yasmina Khadra si Yann Apperry, editorul Jean Mattern (responsabilul cu literatura straina al Editurii Gallimard) si academicianul Dominique Fernandez (autorul volumului "Rapsodia romana").

Scriitoarea Sylvie Germain va veni joi in fata publicului pentru o sesiune de intrebari si raspunsuri, iar Bernard Pivot ii va provoca pe vizitatorii standului international la un test de scriere dupa dictare in limba franceza. Tot joi, Bernard Pivot va fi prezent la o degustare de vinuri romanesti, ocazie cu care isi va prezenta volumul "Dictionnaire amoureux du vin", iar sambata va intra intr-un dialog cu Luiza Vasiliu (Dilema Veche) si Horia-Roman Patapievici.

Vineri si sambata, publicul Bookfest va avea intalnire la standul Frantei cu scriitorul Michel Houellebecq. Cunoscutul autor al "Particulelor elementare" va fi prezent in fata vizitatorilor pentru o discutie moderata de Mihaela Dedeoglu (RFI Romania) si Matei Martin (Dilema Veche) si va participa la o sesiune de intrebari si raspunsuri, urmata de o sesiune de autografe.

Editura Humanitas la Bookfest

Grupul Humanitas vine la Bookfest cu noi titluri ale unor autori vedeta precum Mircea Cartarescu si Neagu Djuvara, dar si cu o noua traducere a romanului "Tunelul" de Ernesto Sabato.

Astfel, printre volumele care vor fi lansate de catre grupul Humanitas la Bookfest se numara "Spectacolul rezonantei. Eseuri, evocari, sinteze", de Dinu Pillat, "Aromanii. Istorie. Limba. Destin" (coordonat de Neagu Djuvara) si "Misterul telegramei de la Stockholm din 23 august 1944 si unele amanunte aproape de necrezut, din preajma dramaticei noastre capitulari" de Neagu Djuvara, "Ochiul caprui al dragostei noastre", de Mircea Cartarescu, si "Estul naivitatilor noastre. Oare ne putem apara prin cuvinte?", de Gabriel Liiceanu.

Dan C. Mihailescu revine, de asemenea, in atentia publicului cu volumul "I.L. Caragiale si caligrafia placerii", dar si ca autor, alaturi de nume precum Neagu Djuvara, Gabriel Liiceanu, Tania Radu, Mircea Cartarescu si Ioana Nicolaie, in delicioasa antologie "Intelectuali la cratita. Amintiri culinare si 50 de retete".

Grupul Humanitas va lansa, de asemenea, doua titluri in memoria lui Mircea Ivanescu: "Cele mai frumoase poezii" de Mircea Ivanescu si "Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu in dialog cu Mircea Ivanescu".

Lansarile Polirom la Bookfest

Polirom lanseaza la Bookfest seria de autor "Andrei Oisteanu", cu un prim volum - "Gradina de dincolo. Zoosophia. Comentarii mitologice si Imaginea evreului in cultura romana", dar si volumul de poezie "Petrecere la Montrouge" si romanul "Sexagenara si tanarul" (editia a II-a revazuta) de Nora Iuga.

De asemenea, Polirom mai prezinta, la targ, cele mai noi volume din seria de autor "Aurora Liiceanu" - "Cuvinte incrucisate", "Ranile memoriei. Nucsoara si rezistenta din munti" (editie noua) -, alaturi de "Opere II. Proza" de Gellu Naum.

Fanii cartilor lui Chuck Palahniuk vor gasi la standul editurii cel mai recent roman al sau tradus in limba romana - "Blestemati", in timp ce fanii filmelor lui Emir Kusturica, unul dintre cei mai apreciati regizori contemporani, vor putea achizitiona autobiografia acestuia - "Unde sint eu in toata povestea asta?". De asemnea, la stand vor mai fi prezente "Hollywood", un nou roman al lui Charles Bukowski aparut in traducere la Polirom, romanele "In tara lui Dumnezeu" si "Spovedanie la Tanacu", de Tatiana Niculescu Bran, precum si noi titluri aparute in colectia Top 10+, unul dintre cele mai de succes proiecte editoriale Polirom, ce vor putea fi achizitionate cu 20% reducere.

Cum Michel Houellebecq este unul dintre invitatii speciali ai acestei editii Bookfest, cartile sale aparute la Polirom nu puteau lipsi de la stand: "Platforma", "Posibilitatea unei insule", "Particulele elementare", "Harta si teritoriul", "Extinderea domeniului luptei".

Editura All revine la Bookfest cu "Nepovestitele trairi ale templierilor romani", cartea a II-a de Adrian Voicu, dar si "Rataciri" de Horatiu Malaele. Lansarea va fi urmata de o sesiune de autografe.

Margareta Paslaru, Lucian Croitoru, Mihaela Bilic sunt doar cativa dintre autorii pe care cititorii ii pot intalni la standul editurii Curtea Veche, iar printre titlurile noi se numara: "Jamie, ministrul hranei sanatoase", de Jamie Oliver, "Viscolul", de Vladimir Sorokin, "Prieten drag, tovaras al raposatului", de Andrei Kurkov, "Eu si Timpul", de Margareta Paslaru, si "In apararea pietelor", semnat de Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR.

Romanul "Fiicele lui Allah", scris de Nedim Gursel, autor de origine turca stabilit in Franta, va fi lansat sambata, pe 2 iunie, la standul Institutului Francez. Romanul se bazeaza pe credinta pagana pre-islamica referitoare la originea femeilor, considerate a fi ingeri si, totodata, fiicele lui Allah. Cartea a starnit controverse in Turcia si i-a adus autorului un proces.

#salon carte Bookfest 2012, #lansari carti Bookfest , #Targ de carte