Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Vosganian: Tinta de crestere economica ar putea fi revizuita in cea de-a doua jumatate a acestui an

Vosganian: Tinta de crestere economica ar putea fi revizuita in cea de-a doua jumatate a acestui an

Tinta de crestere economica, de 6%, stabilita pentru pentru 2008, ar putea fi revizuita in a doua jumatate a acestui an, a spus ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.

'Comisia Europeana ne-a cerut sa revizuim in scadere aceasta tinta, eu socotesc ca vom face acest lucru in a doua jumatatea a anului 2008, daca va fi cazul', a explicat Vosganian.

Pentru 2008, Guvernul a estimat o crestere economica de 6%.

Acesta a mai spus ca anii 2005 - 2007 au fost cei mai buni ani economici din istoria Romaniei.

'PIB-ul a crescut de la 54 de miliarde de euro in 2004, la 120 de miliarde in 2007 si va ajunge la peste 130 de miliarde de euro, in 2008. Cresterea medie a PIB a fost de 6%, in aceasta perioada. Daca socotim ca productia agricola a scazut cu aproape 30% in aceasta perioada, PIB-ul a avut o crestere 7,8%, in medie pe acesti trei ani.', a subliniat ministrul.

Vosganian a aratat ca, din punctul de vedere al investitiilor, in 2006 Romania a fost a doua tara din UE 27, iar in 2007 s-a situat pe primul loc in UE ca ritm investitional.

Investitiile straine directe au avut o evolutie exploziva. In 2005, Romania a absorbit 5,6 miliarde de euro, dupa ce, in toti anii anteriori, media a fost de 1,1 miliarde de euro. In 2007, Romania a atras ISD in valoare de 7,5 miliarde de euro.
Acesta a mai spus ca in acest an Romania se va incadra intr-o tinta de inflatie de 4-5% si ca Guvernul nu are in vedere cresteri spectaculoase de preturi la energie.

'Nu avem in vedere cresteri spectaculoase de preturi la energie si gaze. Speram ca intrarea in functiune a Reactorului 2 de la Cernavoda sa poata absorbi din efectele induse de pietelor externe', a precizat Vosganian.

Deficitul bugetar ar putea fi redus la 2% din PIB

Deficitul bugetului general consolidat ar putea fi redus, anul acesta, la circa 2% din Produsul Intern Brut, fata de tinta initiala de 2,7%, a mai aratat ministrul Economiei si Finantelor.

'Deficitul pe acest an va fi reconsiderat. Voi prezenta Guvernului un set de masuri care sa conduca la reducerea drastica a cheltuielilor bugetare cu pana la 1 - 1,1 miliarde de euro. In ultimele luni, din cauza cursului de schimb si a deficitului de cont curent, asupra economiei planeaza o perspectiva negativa. Estimam sa coboram deficitul bugetar la 2% din PIB, in 2008', a spus Vosganian.

Bloombiz

(Sursa: Rompres)

Bloombiz.ro Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 987 ori