Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Vosganian: Suntem in stagnare economica

Vosganian: Suntem in stagnare economica

Vicepresedintele PNL, Varujan Vosganian, apreciaza ca, din "incalceala" de procente prezentate de INS privind situatia economica, reiese clar ca aceasta perioada nu a fost una a reluarii cresterii economice, ci una de stagnare.

"Comunicatul Institutului National de Statistica privind rezultatele economice ale trimestrului al doilea este o incalceala de procente si de ajustari din care trebuie sa fii mare specialist ca sa poti pricepe ceva. Pe ansamblu, comunicatul ofera o nota de optimism, am iesit din recesiune, ne vom incadra in tintele de crestere prognozate, vor veni si investitii straine etc.etc.


O anumita cifra, strecurata fara nici un comentariu, ne da, totusi, imaginea necrutatoare: cresterea economica reala pe primul semestru 2011 fata de perioada similara a anului trecut e de numai 0,3%, ceea ce arata cat se poate de clar ca aceasta perioada nu a fost una a reluarii cresterii, ci una a stagnarii", scrie liberalul pe blogul sau.


El adauga ca aceasta "performanta" de numai 0,3% se situeaza in marja de eroare si ca Romania se situeaza la coada Europei.

Vosganian noteaza ca stagnarea economiei romanesti este confirmata de majoritatea indicatorilor economici. 


"La nivelul ocuparii, al investitiilor, al veniturilor nu se intrevede nici o relansare economica. Mai mult decat atat, investitiile straine merg si mai prost decat anul trecut, cand s-au situat la nivelul dezastruos de 27% din nivelul anului 2008 (2,6 miliarde de euro fata de 9,5 miliarde de euro). Cat despre mult laudata consolidare fiscala proslavita de FMI, s-o lasam balta.


Daca nu ar fi fost cresterea de TVA de la 19% la 24%, veniturile bugetare pe primul semestru ar fi fost, in termeni reali, cu vreo 3-4% mai mici decat in 2010!!!", remarca liderul PNL.

Liberalul ironizeaza relatia Guvernului cu FMI, intrebandu-se ce stie FMI sa predea scolarului mediocru - guvernarea PDL. 


"Pai asa sa tot consolidezi bugetul, reducand cheltuielile prin taieri de salarii si ignorarea responsabilitatilor statului si majorand veniturile prin cresteri de impozite! Atata stie FMI sa invete un scolar mediocru cum e Guvernul PD? Ba sa-l mai si laude apoi la mam'mare si la mamitica?", se arata in postarea liderului PNL.

Vosganian ironizeaza si afirmatiile premierului conform carora sansa indeplinirii tintelor economice sta in anul agricol bun.


"Guvernul nu mai e in stare sa asigure cresterea economica, o vor face, in locul lui, Rapciune si Brumarel! Nimeni nu spune ca productia agricola, mare binecuvantare, altminteri, nu duce nici la slujbe noi, nici la salarii mai mari, nici la investitii ori impozite, dat fiindca cea mai mare parte a agriculturii se afla la noi in stadiul economiei naturale. Sa ne rugam, asadar, sa nu dea cu ploi si cu bruma, iar gandacul de Colorado si paaduchele de San Jose sa aiba indigestie.


Caci acestea, impreuna cu alaiul paparudelor, aducatoare de ploaie primavarateca, au ramas sperantele noastre in reluarea cresterii economice", isi incheie liberalul postarea.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1118 ori
Citeste mai multe desprevosganian economie crestere economica