Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Vosganian: Sistemul bancar trebuie sa-si tripleze capitalizarea pana in 2014, cand PIB-ul va fi dublu

Vosganian: Sistemul bancar trebuie sa-si tripleze capitalizarea pana in 2014, cand PIB-ul va fi dublu
Sistemul bancar trebuie sa-si tripleze capitalizarea pana in anul 2014, in conditiile in care Produsul Intern Brut se va dubla in echivalent euro, a declarat, joi, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.

"Pana in 2014, PIB-ul se va dubla in echivalent euro si ca atare sistemul bancar ar trebui sa-si tripleze cel putin capitalizarea. Astfel, este loc atat pentru bancile existente, cat si pentru banci", a afirmat Vosganian la un seminar pe tema pensiilor administrate privat.

Ministrul Economiei si Finantelor a apreciat ca in acest interval piata bursiera poate inregistra o crestere de cel putin patru ori, prin adoptarea unor instrumente financiare noi. De asemenea, a spus Vosganian, piata asigurarilor si-ar putea majora nivelul de cinci pana la zece ori, pana in 2014, pe fondul dezvoltarii creditelor ipotecare.

"Cu cat se va dezvolta piata imobiliara si in consecinta creditul ipotecar, va exista un corespondent in asigurari, care va determina cresterea previzionata", a spus Vosganian. El a mentionat ca sistemul de asigurari reprezinta cel mai bun instrument impotriva coruptiei si ca ar trebui sa fie infiintat un sistem de garantii pentru constructiile de drumuri.

O alta componenta importanta a economiei care trebuie sa fie dezvoltata in anii urmatori se refera la fondurile importante de pensii, care transforma un pensionar pasiv in investitor, conform oficialului. Ministrul Economiei apreciaza ca in anul 2015 contributiile la sistemul de pensii administrate privat vor fi cu mult mai mari decat in 2008, avand in vedere ca salariul mediu net se va situa la circa 500 de euro. El a aratat ca sistemul de pensii private debuteaza cu o contributie de 2%, spre deosebire de alte tari, care au pornit cu 7-8%, intrucat in Romania exista deocamdata "o mica neincredere" in acest sistem si populatia trebuie sa fie convinsa de functionalitatea lui.

"In urmatorii ani vom putea sa crestem si noi, treptat, nivelul contributiilor, pana la 7-8%", a adaugat Vosganian.

Ministrul a continuat aratand ca reducerea nivelului pensiilor de stat cu 2% are loc in acelasi moment cu diminuarea contributiilor sociale.

"Daca scadeam contributiile sociale cu 6% in 2008 si pensiile publice cu 2%, rezulta un procent de 8%, nivel cu care a inceput Polonia sistemul de pensii administrate privat", a mai spus Vosganian. Conform acestuia, contributiile la asigurarile sociale vor fi reduse cu 6%, anul viitor, daca bugetul pentru 2008 va putea suporta aceasta reducere.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 629 ori