Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Vosganian: sistemul bancar ar putea duce lipsa de lichiditati si trebuie supravegheat atent

Vosganian: sistemul bancar ar putea duce lipsa de lichiditati si trebuie supravegheat atent

In contextul crizei internationale, Romania trebuie sa fie in alerta si sa supravegheze atent sistemul bancar care, desi a fost ferit pana in prezent de dimensiunea redusa a activelor, s-ar putea confrunta cu o lipsa de lichiditati, a declarat, astazi, ministrul finantelor, Varujan Vosganian.

"Romania trebuie sa fie intr-o stare permanenta de alerta in ceea ce priveste balanta externa si supravegherea de pe pietele financiare si bancare", a declarat Vosganian.


Piata bancara din Romania, pana in prezent protejata de o dimensiune redusa a activelor, s-ar putea confrunta cu o lipsa de lichiditatein urma crizei financiare internationale, a mentionat ministrul.


"Trebuie sa fim atenti si la lichiditati, mai ales ca unele grupuri internationale ar putea restrictiona lichiditatea bancilor din piata romaneasca", a mai spus Vosganian.


Slaba dezvoltare a pietei bancare romanesti a protejat-o de criza.


"Piata bancara din Romania a fost protejata de criza financiara mondiala si datorita dimensiunii mai mici a activelor, ele reprezentand doar 60% din PIB, si pentru ca operatiunile pe piata externa sunt reduse", a mentionat ministrul.


De asemenea, piata ipotecara, inca nu foarte dezvoltata, a ferit Romania de socurile crizei financiare.


"In Romania nu s-a resimtit atat de mult socul crizei financiare internationale, deoarece piata ipotecara nu este foarte dezvoltata, iar intermedierea bancara nu este atat de mare", a mai spus ministrul.  


Insa efectele crizei financiare s-au resimtit pebursa de valori , in principal ca urmare a iesirii investitorilor de pe toate pietele.


"Bursa de valori din Romania a fost foarte afectata de ceea ce se intampla pe celelalte piete financiare din lume si pentru ca investitorii straini au iesit de pe piata", a mai spus Vosganian.


Ministrul sustine ca investitiile straine nu au fost afectate, insa, de socul economic mondial, iar mecanismul cursului de schimb a reprezentat o "forta de descarcare a presiunilor venite din piata financiara intrernationala".


"Nu avem inca incredere in ceea ce facem si in viitorul nostru. Cer romanilor sa fie la inaltimea realitatii pe care o traiesc. Realitatea arata ca Romania intra in randul tarilor mediu dezvoltate. Formarea bruta de capital fix ajunge in 2008 la 33,7% si s-a produs pe fundalul imbunatatirii climatului microeconomic", a mai spus Vosganian.


Alte masuri fiscale, in sarcina viitorului guvern


Referitor la redeschiderea emisiunii de eurobonduri din vara, Vosganian a spus ca "Ministerul Economiei si Finantelor se afla in clipa de fata in expectativa in ceea ce priveste confirmarea operatiunii de eurobonduri".


Saptamana trecuta, seful Trezoreriei, Stefan Nanu, declara ca o redeschidere a emisiunii in acest an depinde strict de conditiile din piata si ca, de altfel, si la inceputul anului conditiile erau proaste, dar apoi piata si-a revenit.


In ceea ce priveste masurile natura fiscala, acestea trebuie sa fie lasate in raspunderea guvernului urmator, considera Vosganian.


"Daca am lua acum astfel de masuri, s-ar putea ca ele sa nu fie asumate de guvernul urmator, iar orice abordare a unui fenomen trebuie sa fie inclusa intr-o politica bugetara coerenta", a spus ministrul.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1502 ori