Vosganian: PIB-ul pe locuitor poate creste cu peste 10% in 2008

Joi, 20 Martie 2008, ora 14:18
1007 citiri
Vosganian: PIB-ul pe locuitor poate creste cu peste 10% in 2008

Produsul Intern Brut pe cap de locuitor ar putea creste pana la 6.200 euro in acest an, de la 5.600 euro anul trecut, iar o evolutie pozitiva e economiei poate sustine si revigorarea Bursei de Valori Bucuresti in a doua parte a lui 2008, a declarat ministrul finantelor, Varujan Vosganian. Ministrul Economiei si Finantelor a subliniat cresterea accelerata a PIB-ului pe cap de locuitor din ultimii trei ani, de la 2.600 euro in 2004, la 5.600 euro in 2007.


"Fata de perspectiva data acum sase luni, economia romaneasca a terminat anul 2007 cu o crestere de 6% si o dinamica a investitiilor de 27%, peste ritmul din 2006", a mai spus Vosganian, prezent la un seminar despre piata de capital.


El a explicat ca, in prezent, conditiile economice sunt favorabile pentru o reasezare a bursei de valori in partea a doua a anului. "Cele mai performante companii de la BVB sunt Transgaz si Electrica, iar nu de mult am adaugat la BVB sase sute de investitori la Electrica, persoanele care au primit titluri la Fondul Proprietatea. In curand, vom adauga alti patru sute de investitori pentru titlurile Transgaz", a completat Vosganian.


Referitor la evolutia preturilor, ministrul a spus ca, pana in prezent, nu sunt semne ca inflatia va depasi previziunile BNR si a estimat, pentru sfarsitul anului, un nivel intre 4 si 5,5%. Banca Nationala a Romaniei a revizuit, in februarie, proiectia pentru inflatia la sfarsitul anului la 5,9%, in crestere cu 1,6 puncte procentuale fata de estimarile anterioare, dar a pastrat tinta pentru 2008 de 3,8%, plus sau minus un punct procentual.


"Ne concentram, in perioada urmatoare, pe absorbtia fondurilor europene, deoarece un grad cat mai ridicat de absorbtie va contribui si la stabilitatea leului", a mai spus Vosganian.


In privinta sectorului imobiliar, una dintre principalele tinte ale investitiilor in Romania, Vosganian a spus ca nu sunt semne de incetinire in acest an. "Piata imobiliara va continua sa creasca, insa este posibil ca, in ultimul trimestru al anului, sa existe o reasezare a preturilor", a apreciat ministrul.