Vosganian nu mai vrea 'populisme'

Miercuri, 02 Iulie 2008, ora 12:07
1069 citiri
Vosganian nu mai vrea 'populisme'

Ministrul finantelor, liberalul Varujan Vosganian, le-a transmis liderilor politici ca orice forma de populism trebuie respinsa intrucat ar putea costa economia romaneasca pe termen lung, iar prioritara pentru Executiv este politica anti-inflationista si dezvoltarea investitiilor.

La finalul consultarilor de la Cotroceni, Vosganian a spus ca spera ca liderii politici sa renunte la o parte din masurile sociale propuse, atragandu-le atentia asupra consecintelor pe care acestea le-ar avea asupra inflatiei.

Ministrul finantelor a declarat ca politica anti-inflationista trebuie sa constituie o preocupare permanenta a Guvernului, politica ce trebuie sa duca la respectarea calendarului privind aderarea Romaniei la zona euro si sa aiba in vedere nu doar masuri punctuale, ci si inlaturarea deficientelor structurale de care economia romaneasca sufera de mai multa vreme.

"Solutia de fond este aceea a dezvoltarii investitiilor, a stimularii mediului de afaceri, a cresterii productivitatii muncii si a respingerii oricarei forme de populism care ne-ar putea costa mult pe termen lung", a fost mesajul ministrului catre liderii partidelor politice.


Vosganian a precizat ca le-a comunicat participantilor la discutii ca Executivul nu doreste sa utilizeze banul public altfel decat pentru destinatiile sale legale, el raspunzand astfel celor care isi manifestau teama ca banul public va fi utilizat in alte scopuri in acest an electoral.

"Am speranta ca liderii partidelor parlamentare isi vor reaseza propunerile facute azi (marti, nr) in spiritul acestor discutii, evaluand posibilele consecinte in planul cresterii inflatiei a unora dintre propunerile facute si care fac ca propunerile sa aiba uneori accente contradictorii.

Guvernul trateaza cu seriozitate problema luptei impotriva inflatiei si doreste sa utilizeze instrumentul bugetar pentru stapanirea si nu pentru alimentarea inflatiei", a mai sustinut Vosganian.


Cat priveste masurile de protectie sociala cerute de liderii partidelor politice, ministrul finantelor a afirmat ca pentru PNL "principalul instrument de protectie sociala constituie munca  si veniturile obtinute din munca". El a reamintit ca in perioada ianuarie-mai fata de perioada similara a anului trecut castigurile salariale au crescut cu 24 la suta.

"Este o modalitate de a arata ca, pe ansamblul economiei nationale, salariatii au avut venituri care sa acopere evolutia inflatiei si intre acestea exista sectoare precum invatamantul sau sanatatea, unde evolutia castigurilor a fost chiar mai mare", a sustinut ministrul liberal.

Fata de 2007, a continuat el, in invatamant, cresterea veniturilor salariale a fost de 42,4 la suta, iar in sanatate a fost de 32 la suta, iar aceste cresteri salariale s-a repercutat si intr-o majorare a veniturilor bugetului de pensii, astfel incat pensiile au crescut cu circa 60 la suta.


Printre actiunile guvernamentale, ministrul finantelor a enuntat acordul de principiu cu BNR in coordonarea strategiilor celor doua institutii, Guvernul avand responsabilitatea gestionarii politicii bugetar-fiscale de o maniera anti-inflationista.

"Am reafirmat pozitia noastra de a ne incadra in deficitul bugetar pe care l-am asumat, cel de 2,3 la suta. De asemenea, continuarea politicilor privind eficienta cheltuirii banului public, alocarea oricaror sume suplimentare fie pentru a mentine deficitul  bugetar, fie pentru destinatii ce tin de investitii in primul rand in infrastructura, apoi evolutia politicii salariale in corelelatie cu nivelul ratei inflatiei" a continuat el.


Pe termen lung, o alta solutie mentionata de Vosganian este aceea a oferirii unei game largi de produse si a consolidarii unui mediu competitional. Potrivit demnitarului, datele arata ca Romania are o crestere economica fara precedent, ca dinaminca investitionala este foarte buna si la acestea trebuie adaugate unele masuri specifice ce tin de domeniul agriculturii si de productia de energie electrica.

In domeniul agriculturii, ministrul finantelor a prezentat cateva masuri ce tin de continuarea politicii de subventii care a fost mult intensificata din toamna anului trecut, el sustinand ca 2008 va fi un an agricol record pentru Romania.

Vosganian a mai spus ca la acestea se adauga masuri de natura fiscala- accize la motorina pentru reducerea carora s-a primit acordul CE chiar in aceste zile, care se adauga reducerilor pe care Executivul deja le-a facut pentru motorina utilizata in agricultura.


Reprezentantul Guvernului a mai invocat incheierea unui cod de conduita cu proprietarii de mari magazine si care va fi semnat in aceste zile, cu scopul de a oferi transparenta pentru preturile utilizate in marile magazine.

Vosganian a mai spus ca a prezentat la Cotroceni viziunea Executivului privind productia de energie electrica, masuri privind reducerea consumului si eficienta energetica, in cadrul programului realizat in UE.


Partidele parlamentare au participat marti la consultarile initiate de seful statului pe tema cresterii pretului alimentelor si al combustibililor. PD-L si PSD au propus mai multe masuri legate de majorarea salariului minim pe economie si a pensiilor, pledand anterior chiar pentru includerea acestora pe agenda unei sesiuni parlamentare extraordinare.

De la discutii au lipsit premierul Calin Popescu Tariceanu, presedintii PSD si PC, Mircea Geoana si Daniela Popa.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...