Vosganian: Noua taxa auto aduce mai putini bani la Ministerul Mediului

Luni, 18 Februarie 2008, ora 00:31
1649 citiri
Vosganian: Noua taxa auto aduce mai putini bani la Ministerul Mediului

Veniturile la bugetul de stat din plata taxei auto sunt estimate la 200 - 300 milioane euro in acest an, in conditiile in care aceste incasari au ajuns la peste 300 milioane euro anul trecut, a declarat, sambata, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, pentru Realitatea TV.
"Banii vor merge in continuare catre Ministerul Mediului. Noua formula aduce, la fondul de mediu, cu o treime mai putin decat inainte", a mai spus ministrul Vosganian, explicand ca taxa auto a scazut, per total, dupa noua formula de calcul, fata de anul trecut.

Incasarile de la bugetul de stat au insumat anul trecut , potrivit lui Vosganian, 75 miliarde lei (22,5 miliarde euro), in crestere cu 19,45% fata de 2006.

El a mai explicat ca, inainte de intrarea in Uniunea Europeana, plata taxelor vamale crestea costul unei masini aduse din strainatate cu 20% pana la 30% si ca, in conditiile liberalizarii comertului, dupa aderarea la UE introducerea taxei auto a presupus scaderea acestui cost, in medie, la 3%.

Vosganian a mai explicat ca, prin taxa de prima inmatriculare si prin stimulente pentru casarea masinilor vechi, ar trebui sa ajungem la intinerirea considerabila a parcului auto, in conditiile in care, in Romania, in 2007, 50% dintre masini erau mai vechi de 10 ani.

Un argument adus de ministrul Economiei si Finantelor in favoarea taxei auto a fost si incurajarea producatorilor auto straini, fie pentru a-si pastra o parte cat mai mare din productia in Romania, in cazul Renault, fie de a intra pe aceasta piata, in cazul Ford.

"Renault isi va delocaliza o parte din productie, ei au declarat, nu eu am spus, deoarece pe piata romaneasca ar avea o concurenta de masini second-hand foarte ieftine. Referitor la Ford, eu nu am spus ca nu mai vine. Noi cu Ford am discutat pe contextul legislativ existent, niciodata n-am pus problema eliminarii taxei auto. In acest context economic am discutat si posibile scheme de ajutoare de stat. Fireste ca Ford, care nici n-a intrat inca in tara, nu se va implica in dezbaterile politice din Romania, spunand ca a batut cu pumnul in masa si a cerut pastrarea taxei. Nu va spune niciodata acest lucru", a mai explicat Vosganian.

Referitor la contextul macroeconomic actual, Vosganian a spus ca vede un nivel al cresterii economice de 6,5% in acest an, deci un ritm mai alert fata de cel estimat pentru 2007. In privinta cursului de schimb, prognoza enuntata de ministrul economiei si finantelor prevede o intarire usoara a leului, spre niveluri intre 3,5 si 3,6 lei/euro. Cursul de referinta afisat, vineri, de banca centrala a fost de 3,6388 lei/euro.

Referitor la cresterile salariale medii, ministrul a precizat ca le vede la un nivel de 20% in acest an fata de cel anterior.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>
Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.