Vosganian: Leul s-a depreciat si pentru ca bancile-mama au retras euro de la bancile din Romania

Miercuri, 08 Octombrie 2008, ora 10:01
1336 citiri
Vosganian: Leul s-a depreciat si pentru ca bancile-mama au retras euro de la bancile din Romania

Bancile-mama au fost nevoite sa isi retraga o parte din lichiditati din subsidiare, inclusiv din Romania, ceea ce a creat presiune pe leu si a dus la deprecierea acestuia, a declarat, marti, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian."Suntem pe fundalul unei crize financiare internationale in care toate tarile iau masuri de precautie si cu atat mai neobisnuita pare situatia actuala din Romania. Din cauza crizei financiare internationale, bancile-mama isi retrag lichiditatile pentru a putea face fata unei motiuni de neincredere din partea depunatorilor, motiv pentru care in Romania exista mai putini euro decat inainte si asta face ca presiunea pe leu sa creasca", a declarat Vosganian.


Leul s-a depreciat, luni, la cu aproape 7 bani (1,78%), pana la minimul ultimilor trei ani si 10 luni de 3,9410 lei/euro, potrivit cursului de referinta afisat de banca centrala, pe fondul deprecierii generale a monedelor din tarile emergente si a situatiei incerte din Romania. Marti, leul a recuperat o parte din pierderi, BNR afisand un curs de referinta de 3,9277 lei/euro, in ton cu monedele din regiune.


Vosganian a adaugat ca puterea leului este afectata si de climatul de ambiguitate actual din tara, generat de efectele majorarilor salariale nesustenabile.


Romania se confrunta in aceste zile cu multiple proteste ale sindicatelor, care cer majorari salariale cuprinse intre 25 si 60%, in functie de sectoarele pe care le reprezinta, dupa ce parlamentarii au aprobat saptamana trecuta, in unanimitate, majorarea salariilor din invatamant cu 50%, pe fondul febrei electorale.


Executivul a declarat, insa, ca, dat fiind ca legislativul a omis sa mentioneze si sursele de venit pentru astfel de cheltuieli, va contesta legea la Curtea Constitutionala a Romaniei. In plus, premierul Calin Popescu Tariceanu si guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, au tinut sa precizeze ca astfel de majorari salariale sunt nesustenabile, dat fiind ca nu sunt corelate cu productivitatea din acele sectoare.


"Daca noi vom iesi din aceasta situatie prin respectarea sustenabilitatii economice si guvernul va rezista presiunilor, aceasta ar putea sa aiba un impact favorabil si pe cursul de schimb", a mai spus Vosganian.